Antena Meniu Search
x

Video Dobânzi-record la depozitele bancare. Câţi bani câştigă un român într-un an, dacă depune 5.000 de lei

Dobânzi-record la depozite! Ca să facă rost de bani, băncile se luptă pentru economiile populaţiei şi oferă cele mai mari dobânzi din ultimii zece ani. Deşi o astfel de iniţiativă era necesară, analiştii spun că inflaţia, şi ea ajunsă la un nivel record, mănâncă din sumele strânse în aceste depozite, astfel că majorările de dobânzi nu ţin pasul cu scumpirile. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 13.06.2022, 21:38

Vezi și

Pentru un depozit de un an, cea mai mare dobândă din piaţă a ajuns la 8%, iar pentru unul pe cinci ani chiar 10%, în cazul unei bănci comerciale. Doar că, ce primim cu o mână se ia cu alta, din cauza scumpirilor. "Aceste rate de dobândă continuă să fie unele real negative. Adică nu ne acoperă măcar costul cu inflaţia. Vorbim despre o inflaţie de 14,49%, cea mai recentă cifră. Şi această inflaţie, cel mai probabil, va persista cel puţin până anul viitor în aceeaşi perioadă", spune Andreea Nica, CFA România. "Practic pierzi bani dacă îţi ţii banii la bancă în momentul de faţă", explică Adrian Negrescu, analist economic.

Câţi bani câştigă un român într-un an, la un depozit de 5.000 de lei

"Pare că, dacă am 1.000 de lei într-un cont de economii ... este 1.000 de lei şi nu pierd mia de lei respectivă. Cu mia de lei respectivă nu mai cumpăr aceleaşi produse la anul. Şi trebuie să fim conştienţi de asta", arată Andreea Nica, CFA România. O analiză a ofertelor din piaţă arată că, în prezent, la un depozit de 5.000 de lei pe un an o persoană poate câştiga cel mai mult 360 de lei la o dobândă de 8% fără comisioane şi cel mai puţin 30 de lei în cazul unei bănci, la o dobândă de 2% şi comisioane care mănâncă din potenţialele câştiguri. 

"Trebuie să fim atenţi în primul rând la termenul la care depunem aceşti bani pentru că un depozit trebuie ţinut neaparat până la termen pentru a beneficia de dobândă. Altfel, se pierde întreaga dobândă", avertizează Irina Chiţu, analist financiar. În plus, băncile au taxe şi comisioane care pot să scadă din ce aduce dobânda. "Cea mai sigură (n.r. variantă) în momentul de faţă este să investeşti în titluri de stat. Au dobândă 8,5 - 8 la sută, e o dobândă mai bună decât cea oferită de depozitele bancare. Mai este varianta de a-ţi ţine banii în valută: euro, dolari", recomandă Adrian Negrescu, analist economic. Sau în casă, la saltea. 

Românii şi banii: unde preferă să-şi ţină economiile

28% dintre respondenţii unui studiu spun că preferă să îşi ţină banii în casă, 32% spun că nu reuşesc să economisească absolut deloc, iar 30% reuşesc să facă lucrul aceasta, dar într-o măsură mai mică faţă de până acum. Pe de altă parte, 50% dintre respondenţi mai spun că în această perioadă preferă să reducă plăţile cash. "În anii post-comunism, România a trecut prin nişte episoade de fraudă clară în ceea ce priveşte economiile oamenilor şi, atunci, mulţi dintre noi avem această amintire recentă a acelor eşecuri de reglementare", spune Andreea Nica, CFA România. Cele mai recente date arată că în România sunt deschise în jur de 15,4 milioane de depozite bancare. Peste 70% în lei şi restul în valută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Dobânzi-record la depozitele bancare. Câţi bani câştigă un român într-un an, dacă depune 5.000 de lei