Antena Meniu Search
x

Video Rate amânate timp de 9 luni pentru unii români. Soluţia pentru cei care nu pot dovedi că le-au crescut cheltuielile

Amânarea ratelor la bănci nu este pentru toată lumea. O spune ministrul Finanţelor, care condiţionează această măsură de creşterea cheltuielilor. Concret, doar cei care dovedesc în fiecare lună că au cheltuieli mai mari cu 25%, pot fi păsuiţi 9 luni de la plata ratelor.

de Ioana Matei

la 26.05.2022, 14:03

Vezi și

Amânarea ratelor. Ministrul de Finanţe a anunţat că procedura va fi simplă şi că a fost deja discutată cu băncile, însă BNR este cea care trebuie să elaboreze metodologia prin care va fi aplicată această măsură.

Cine poate amâna ratele la bancă

Cel mai probabil, va fi vorba despre documente prin care cei care aplică pentru amânarea ratelor timp de 9 luni să justifice faptul că le-au crescut cheltuielile cu cel puţin 25% în ultimul an. Este vorba despre facturi la energie, combustibil, întreţinere, chiar şi alimente. Iar firmele - pentru că şi ele pot aplica pentru această măsură - pot să aducă inclusiv dovada creşterii costurilor cu materia primă. Faţă de data trecută când a fost aplicată această măsură, la începutul pandemiei, acum este destinată doar celor care au cheltuieli mai mari.

Soluţie recomandată: mutarea de la ROBOR la IRCC

Specialiştii recomandă ca aceasta să fie o măsură de urgenţă, iar înainte de a fi luată decizia amânării ratelor - care nu face decât să prelungească perioada de rambursare a creditului - cei care au probleme cu plata acestora pot apela la o altă variantă, anume schimbarea de la ROBOR la IRCC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Rate amânate timp de 9 luni pentru unii români. Soluţia pentru cei care nu pot dovedi că le-au crescut cheltuielile