Antena Meniu Search
x

Video Noi condiţii pentru românii care vor să amâne ratele la bancă. Persoanele excluse din start

Noi condiţii pentru românii care vor să-şi amâne ratele la bancă. Aceştia vor trebui să declare pe propria răspundere că au cheltuieli zilnice mai mari decât anul trecut şi că nu-şi mai permit să achite datoriile. Rău-platnicii sunt, din start, excluşi de pe lista beneficiarilor. Ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor ar putea intra în vigoare chiar de luna următoare.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 07.06.2022, 19:31

Vezi și

Acum 8 ani, acest domn a făcut un împrumut de 60 de mii de lei, bani folosiţi la cumpărarea unei locuinţe. Mai are de plătit timp de 15 ani, iar ratele sunt tot mai mari de la o lună la alta.

Reporter: De la începutul anului, cu cât a crescut?

Dumitru: 80 de lei. Foarte mult. Asta-i situaţia.

Reporter: La cât credeţi că o să ajungă rata până la sfârşitul anului?

Pe acelaşi subiect

Dumitru: 40-50 de lei. Va mai creşte!

ROBOR-ul, indicele după care se stabileşte dobânda, creşte de la o zi la alta

La începutul lui 2022, indicele ROBOR era de puţin peste 3%. Din 24 februarie însă, valoarea acestuia a crescut în fiecare zi, aşa că acum am ajuns la un maxim al ultimilor 10 ani. Şi la un ROBOR care este de 6,07%. Automat, un ROBOR mai mare înseamnă zeci de lei sau chiar sute de lei care se adauga, in fiecare luna, la rate.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Pe măsură ce vor trece lunile, ROBOR-ul va creşte foarte mult. Şi dobânzile vor creşte.

Dan Schwartz, analist economic: Atâta vreme cât inflaţia creşte, cu siguranţă şi dobânzile vor creşte, că ele se adaptează la inflaţie.

Aşa că Guvernul pregăteşte ordonanţa de urgenţă care să le permită românilor să-şi poată amâna, din nou, ratele la bancă. Un prim draft a apărut deja şi vine cu reguli diferite. În primul rând, clienţii băncilor trebuie să declare pe propria răspundere că au, pe ultimele 3 luni, cheltuieli mai mari cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Adrian Negrescu, economist: Orice român cred că s-ar putea încadra la capitolul declaraţii privind creşterea cheltuielilor cu 25%, în contextul inflaţiei, a creşterii dobânzilor, a creşterii costurilor cu viaţa obişnuită.

Economist: Amânarea ratelor e ca un măr otrăvit în momentul de faţă

Beneficiarii nu trebuie să aibă restanţe la bancă în ultimele 6 luni şi nici să beneficieze de o altă soluţie privind restructurarea creditului. Amânarea se va putea face pe o perioadă de cel mult 9 luni.

Dumitru: Este un lucru bun, dar nu ştiu cât va fi relevant pentru piaţă.

Reporter: Aţi apela la o astfel de soluţie?

Dumitru: Cred că da! Că altă soluţie nu aş avea.

Beneficiar: E bună pentru cei care nu pot să plătească şi rea pentru că tot trebuie să plătească. Şi cu dobânzile aferente.

La asta ne spun şi economiştii să fim atenţi. Şi să recurgem într-o ultimă instanţă la amânarea ratelor, atunci când nu mai avem altă variantă.

Adrian Negrescu, economist: Amânarea ratelor, în momentul de faţă, e ca un măr otrăvit. E un cadou otrăvit pentru că nu putem compara situaţia din prezent, când cresc dobânzile de pe o lună pe alta, cu situaţia din 2020-2021, când creditele erau ieftine, iar dobânzile erau la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.

Dan Schwartz, analist economic: Pe termen scurt, cu siguranţă ajută. Pe termen lung, nu ajută, pt că datoriile rămân, dobânzile se calculează. Prin urmare, cei care vor apela la această facilitate, vor avea de plătit datorii mult mai mari decat au acum.

Adică, am putea avea datorii lunare şi cu 30% mai mari.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Momentan ar fi un avantaj să înlocuiască, prin negociere cu banca, ROBOR-ul cu IRCC. Dar şi aici apare o siuaţie care, pe termen lung, s-ar putea să se schimbe. S-ar putea după câţiva ani IRCC-ul să fi mai mare decât ROBOR-ul.

La începutul pandemiei, peste 700 de mii de români şi-au amânat ratele la bancă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Noi condiţii pentru românii care vor să amâne ratele la bancă. Persoanele excluse din start