Criză acută a forţei de muncă. Unul din cinci români apţi de muncă pleacă să lucreze peste hotare
În România, e o criză acută a forţei de muncă. Iar unul din cinci români alege să plece în străinătate.
În România, e o criză acută a forţei de muncă. Iar unul din cinci români alege să plece în străinătate. Nu toţi dintre cei care pleacă sunt muncitori necalificaţi. În jur de 20% au studii superioare. Sunt cele mai recente date Eurostat.
În loc să se angajeze în ţară, unde e mare nevoie de muncitori, românii preferă să plece peste hotare. Sunt concluziile unui studiu realizat cu date de anul trecut, însă lucrurile nu s-au schimbat considerabil.
Unul din cinci români cu vârsta între 20 şi 64 de ani, apt de muncă, îşi caută de lucru în străinătate. Suntem primii în Europa la acest capitol. Îngrijorător este şi faptul că 16,9 procente dintre cei care pleacă au o educaţie superioară, lucru care le oferă oportunităţi pe piaţa muncii din statele Uniunii Europene pe care le aleg.
O altă concluzie de care trebuie să ţinem seama este faptul că în ultimii 10 ani, numărul celor care nu au mai vrut să stea în România a crescut extrem de mult, de la 7,4% la 19,7%.
Guvernul a iniţiat programe pentru mobilitatea persoanelor care vor să se angajeze în alte judete, nu în cel de resedinţă şi a majorat salariile în domenii cheie, cum ar fi sănătatea. Totuşi, aceste măsuri nu par suficiente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰