Antena Meniu Search
x

Video Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%

Multe categorii de angajaţi vor avea dreptul să iasă la pensie mai devreme de vârsta legală. Inclusiv mamele primesc reduceri importante. Prevederile se aplică din septembrie, când intră în vigoare noua lege a pensiilor. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 25.04.2024, 19:53

Vezi și

Românii se vor putea pensiona cu 5 ani înainte de vârsta standard de 65 de ani pentru bărbaţi şi 62 de ani pentru femei, dacă au contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani, respectiv 37 de ani. 

Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii: Există opţiunea românilor de a se pensiona anticipat dacă îndeplinesc condiţia de a avea 40 ani contributivi, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Cu alte cuvinte dacă avem un bărbat care şi-a început activitatea la 20 ani şi doreşte să se pensioneze anticipat la 60 ani, limita de vârstă la bărbaţi în sistemul public fiind de 65 de ani, se poate pensiona la 60 ani fără nicio penalitate datorită prevederilor noii legi. 

Şi românii care au un stagiu de cotizare mai mic, de 35 de ani, pot beneficia de pensie anticipată, dar vor primi o pensie mai mică. 

Pe acelaşi subiect

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Pentru pensionarea anticipata penalizarea scade de la 30% cât era în legea 263/2010, iar pe noua lege penalizarea e de 24%, adica mai mică. 

Cine se retrage din activitate mai devreme va încasa, însă, pensia din pilonul doi tot la împlinirea vârstei de 65 de ani. 

Reporter-oameni: Aţi preferat să lucraţi?

- Da, pentru că asta ne ţine în viaţă, dacă am sta degeaba nu e bine.

- La ce vârstă aţi început să lucraţi?

- 16 ani. 

- Mai am destul până la pensie, s-ar putea schimba multe.

- V-aţi gândit vreodată să vă pensionaţi anticipat?

- Nu neapărat, dacă n-aş avea probleme de sănătate de ce m-aş pensiona anticipat.

Noua lege aduce şi măriri de 90%

Cei care au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă se pot pensiona cu 4 până la 6 luni mai devreme pentru fiecare an lucrat în aceste condiții, care vor dispărea din lege din 2035. 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Reducerea in vechea lege era de 13 ani, în noua lege reducerea e de 10 ani. În vechea lege pentru condiţii deosebite de muncă reducerea era de 10 ani în noua lege e de 7 ani. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Mamele vor ieşi la pensie mai devreme. Până la şapte copii primesc o reducere de şase luni pentru fiecare copil născut sau adoptat. Algortimul nu se mai aplică de la al optulea copil - se pensionează cu trei ani şi jumătate mai repede.

Aproape cinci milioane de pensionari aşteaptă recalcularea din septembrie, în urma cărora unele venituri mici pot creşte cu până la 90%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 20 voturi
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%