Antena Meniu Search
x

Cine sunt românii care nu se vor mai putea pensiona anticipat, din septembrie

Românii care intenţionează să iasă la pensie anticipat trebuie să se grăbească. Din septembrie, mai multe categorii de angajaţi nu o mai pot face. Noua lege a pensiilor prevede interzicerea pensionării anticipate.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 15.03.2024, 09:14

Vezi și

Românii care nu se vor putea pensiona anticipat fac parte din categoria celor care sunt angajaţi şi au lucrat mai bine de 30 de ani în zone poluate. Aceştia beneficiază încă de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani. Acest lucru, cu siguranţă, nu va mai fi posibil odată ce noul text legislativ va intra în vigoare, de la 1 septembrie 2024. Vorbim, de asemenea, de categoria persoanelor care muncesc în condiţii grele, de exemplu minerii sau piloţii de avioane, care și ei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. 

Concret, articolul 59 din Legea 359/2023 prevede: „la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) (reducere cu 5 ani a vârstei standard de pensionare – n. red.) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative”.

Ce înseamnă pensionare anticipată

Pensionarea anticipată se adresează persoanelor care mai au cel mult cinci ani până să îndeplinească vârsta reală de pensionare şi persoane care au îndeplinit condiţiile necesare pentru a se putea pensiona anticipat.

Pe acelaşi subiect

Vorbim aici de persoane care au depăşit stagiul de cotizare cu cel puţin opt ani, respectiv se adaugă opt ani peste stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Care este vârsta de pensionare în România pentru bărbaţi şi femei

La momentul actual, vârsta de pensionare în România este de circa 63 de ani, pentru femei, şi 65 de ani, pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Cei care s-au pensionat anticipat şi ajung la limita de vârstă trebuie să ştie că pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează în funcţie de noii factori care trebuie luaţi în calcul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cine sunt românii care nu se vor mai putea pensiona anticipat, din septembrie