Antena Meniu Search
x

Video Şcolile se redeschid de la 8 noiembrie după o regulă nouă. Sorin Cîmpeanu a anunțat scenariile de funcţionare

Aproape 2 milioane de elevi vor merge de luni la şcoală şi la grădiniţă. Aproape un milion însă rămâne acasă, pentru că prea puţini dintre profesorii lor sunt vaccinaţi. O decizie fără precedent, care a revoltat părinţii şi dascălii în aceeaşi măsură. Pragul de 60% imunizare pentru cursurile fizice nu e o garanţie că elevii nu se vor mai infecta, atrag atenţia medicii. Mai ales că în cele mai multe mari oraşe incidenţa este în continuare de peste 10 cazuri la mia de locuitori. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 05.11.2021, 19:25

Vezi și

54 la sută dintre şcolile şi grădiniţele din ţară depăşesc rata de vaccinare de 60%. Asta înseamnă că doar acolo elevii vor reveni în bănci de săptămâna viitoare. Un milion de copii se vor conecta din nou la sistemul online pentru că angajaţii mai multor unităţi de învăţământ nu s-au vaccinat până acum.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Ziua de vineri este considerată zi de referinţă din perspectiva ratei de vaccinare la unităţile de învăţământ. Când se va depăşi pragul de 60 la sută se va intra în continuare în regim de prezenţă fizică”.

Este singura condiţie impusă de Ministrul Educaţiei pentru revenirea la şcoală a elevilor. Imediat după anunţ, elevii, părinţii şi sindicatele din învăţământ s-au revoltat. Măsura ar fi una discriminatorie mai ales pentru mediul rural, spun ei.

Iulian Cristache, Federația Părinților: ”Acolo unde sunt ratele de incidenţă sunt cu mult sub 6 la mie, 2,3, la mie, nu vor putea continua in invatamant clasic, invers fata de ce se intampla în marile orase, unde profesorii sunt vaccinaţi într-un procent foarte mare, şi culmea, ratele de incidenţă sunt foarte mari”.

Pe acelaşi subiect

Părinții și elevii cer revenirea la pragul de 6 cazuri la mia de locuitori

Nimeni nu înţelege de ce s-a renunţat la pragul de 6 cazuri la mia de locuitori şi cum a fost fixată limita de vaccinare de 60 la suta.

Daniela Voinea, director școala: ”Având în vedere ce se întampla la nivelul Bucureștiului poate că o săptămână, două de online ar fi fost mai bine”.

Acum, în Bucureşti, deşi în scădere, incidenţa infectărilor este peste 11.

Mădălina Iacob, reporter Observator: ”În Capitală, aproape 70 la suta dintre unitatile de invatamant au depasit pragul de vaccinare de 60%. În țară, însă, situația nu e la fel de bună. 12 județe au rata de vaccinare mai mică de 60 la suta iar asta înseamnă ca de luni, în banci, vor reveni doar 1,8 milioane de copii”.

Eleva: ”Daca mergem din nou fizic, o sa crească din nou incidenţa. Trebuia să rămână o condiție”.

Silviu Morcan, Consiliul Elevilor: ”Învăţământul fizic deşi e cel mai bun, nu e unul sigur. Infrastructura lipsește în multe situații, autoritățile s-au laudat cu testele pe baza de salivă, dar ele întarzie să apară”.

Scenariile de redeschidere a şcolilor

Licitaţia testelor de salivă a fost finalizată, dar până să ajungă în şcoli, va mai dura, cel puţin o săptămână. Până atunci, însă, în fiecare vineri şcolile trebuie să actualizeze situaţia angajaţilor vaccinaţi şi nevaccinaţi şi să decidă scenariul pentru următoarea săptămână. Dacă un copil se îmbolnăveşte de COVID-19, atunci clasa intra automat în online. Şcoala se va închide numai atunci când jumătate din numărul claselor vor fi afectate de infectări.

Pe lângă detaliile tehnice, experţii în educaţie mai trag un semnal de alarmă. Este al treilea an şcolar consecutiv cu modificări uneori de la săptămână la săptămână. Calitatea actului educaţional este pus sub semnul întrebării, la fel şi dorinţa de studiu sau concentrarea elevilor, bulversaţi de atâtea schimbări. Numai din 13 septembrie, milioane de copii au trecut din bănci în online, apoi în vacanţă, pentru ca acum mulţi dintre ei să rămână din nou acasă

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Şcolile se redeschid de la 8 noiembrie după o regulă nouă. Sorin Cîmpeanu a anunțat scenariile de funcţionare