Antena Meniu Search
x

Curs valutar

4 lecții despre bani de la experți. Urmează-le și nu vei rămâne niciodată cu buzunarele goale

Dacă înveți și tu aceste lecții, nu vei mai avea niciodată dificultăți financiare. Nu îți trebuie decât puțină disciplină și câteva informații prețioase.

de Redactia Observator

la 20.01.2017 , 10:18

- Shutterstock

Dacă înveți și tu aceste lecții, nu vei mai avea niciodată dificultăți financiare. Nu îți trebuie decât puțină disciplină și câteva informații prețioase.

Cu toții am putea să mai învățăm câte ceva despre gestionarea banilor, un sfat în plus nu strică niciodată, nu-i așa? Principiile pe care ar trebui să le urmezi pentru a-ți lua adio de la problemele financiare o dată pentru totdeauna sunt foarte simple și țin de o disciplină personală a ta, dar și de câteva strategii pe care ar trebui să le aplici. Iată ce ai de făcut:

  1. Acționează inteligent. Ce să faci când ai nevoie de bani

Articolul continuă după reclamă

Ni se întâmplă tuturor să avem nevoie de bani pentru un anumit proiect sau pentru un anumit lucru, iar resursele să nu fie suficiente. Atâta vreme cât știi ce ai de făcut în astfel de situații, nu te vei confrunta cu situații fără ieșire – plătirea unei dobânzi colosale, penalizări și alte astfel de cheltuieli inutile.

Lecția cea mai importantă în acest caz este informarea – află care sunt cele mai avantajoase condiții de împrumut și interesează-ce ce presupun. Dacă vei căuta aici condițiile pentru a obține un credit rapid vei descoperi că poți lua un credit fără dobândă și fără o mulțime de hârtii.

În plus, poți introduce suma de care ai nevoie și vei vedea în cât timp trebuie returnată și de ce ai nevoie. Informațiile sunt toate acolo și e de ajuns să arunci un ochi pe ele ca să faci un împrumut inteligent și în condiții care să te avantajeze cu adevărat.

  1. Economisește după regula de 50-30-20. O știai?

Cea mai populară regulă de economisire și cea mai lăudată, de altfel, este cea a proporțiilor 50-30-20. E foarte simplu – când iei salariul, împarți banii după aceste proporții 50/20/30 apoi aplici următorul principiu:

  • 50% din venituri merg către cheltuieli vitale – chirie, credit, mâncare etc.

  • 30% merg către cheltuielile flexibile – hobby-uri, călătorii etc.

  • 20% sunt puși deoparte.

În felul acesta, ai mereu bani pentru zile negre, iar ei se vor dovedi a fi o adevărată mină de aur în anumite momente.

  1. Stabilește-ți obiective clare

Când te hotărăști să pui bani deoparte e foarte ușor să te lași atras în capcana cheltuielilor după primele două luni. Dacă stabilești obiective îndrăznețe și foarte clare, nu vei avea tendința de a intra în economii din motive neînsemnate. Câteva exemple de obiective sunt – cumpărarea unei mașini, a unei case sau pur și simplu o țintă legată de o anumită sumă la care vrei să ajungi.

Dacă nu ai un astfel de obiectiv, fiecare lucru va părea un motiv bun de cheltuieli și nu vei reuși niciodată să pui deoparte o sumă importantă.

  1. Calculează-ți banii punând pe primul plan cheltuielile absolut necesare

Regula despre care îți povesteam mai sus funcționează doar pentru anumite bugete, așa că vei avea nevoie de un plan de rezervă. Acesta trebuie să înceapă mereu cu un calcul foarte bine stabilit. Calculează ce cheltuieli lunare absolut necesare ai – chirie, facturi etc. Abia apoi poți începe să faci alte planuri cu banii.

Nu uita că înainte de orice decizie de cumpărare ar trebui să te întrebi dacă ai cu adevărat nevoie de un anumit lucru. În felul acesta vei economisi sume importante și nici nu vei mai avea casa plină de lucruri inutile.

După cum observi, aceste lecții se bazează foarte mult pe propria ta organizare, dar și pe informarea corectă. Care îi se pare cea mai importantă?

 
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Evenimente » 4 lecții despre bani de la experți. Urmează-le și nu vei rămâne niciodată cu buzunarele goale