Antena Meniu Search
x

Video Ciclonul care s-a abătut asupra României va lovi noi zone în weekend. Valuri pe străzile Timişoarei, după codul roşu de vreme extremă

Furtunile şi vijeliile au revenit în forţă.  În Timiş, mai multe străzi au fost complet inundate după o ploaie torenţială de nici o oră. A fost cod roşu, iar autorităţile i-au sfătuit pe oameni prin mesaje RO-Alert să stea la adăpost. Mai multe judeţe din vest şi nord sunt sub avertIzări de vreme severă până mâine. Iar Ciclonul se mută în sud şi est în weekend. 

de Redactia Observator

la 09.06.2023, 19:56

Vezi și

"Dar ce vânt e afară, fată dragă... Un copac sigur pică astăzi." 

"Dumnezeule, câtă apă s-a strâns aici la acest pasaj. Se fac valuri." 

Valuri pe străzile din Timişoara după 50 de minute de ploaie torenţială adusă de un cod roşu de vreme extremă.  Apa a ajuns şi în curţile şi chiar în casele oamenilor. Pe străzi apa s-a întins din trotuar în trotuar şi mai multe maşini au rămas blocate. 

Martor: "Aoleu, aoleu, vezi că te-neacă. Următorul trend e barca. Cine are şalupa mai mare."

Pe acelaşi subiect

Șofer: "Nu cred că pot să trec. E foarte multă apă. Unde sunt scurgerile?"

Șofer: "Nu ştiu dacă maşina poate să facă faţă prin apă." 

Apele au năvălit şi în subsolul spitalului de boli infecţioase, unde sunt mai multe birouri. Nici spitalul de copii nu a scăpat: clădirea în care funcţionează Policlinica a fost inudată. Cadrele medicale s-au descălţat de saboţi, au luat cizmele de cauciuc şi măturile şi au încercat să dea apa afară. 

Adrian Manta, reprezentantul spitalului: "Canalele au refulat. Am anunţat la 112 ISU, au venit să ne sprijine cu motopompe. Aparatele spitalului nu au fost afectate. Apa avut cap 10-15 cm."

Un fulger violent a pus la pământ un arbore care a căzut peste firele de electricitate. Autorităţile au emis un mesaj de avertizare RO-Alert în care îi sfătuiau pe oameni să rămână în case cât e furtună. Gheaţă în toiul verii şi pe A3, pe sensul spre Gilău. O maşină a derapat şi a intrat în parapet. În Sibiu, în 15 minute din vară s-a făcut iarnă. Un covor gros de gheaţă s-a aşternut în curţile oamenilor. A căzut gridină cât oul de prepeliţă.

Codul portocaliu de vreme extremă a făcut ravagii şi în Șimleul Silvaniei. În unele locuri apa a ajuns şi la jumătate de metru înălţime. Mai multe echipaje de pompieri au intevenit în ajutorul localnicilor. În Cavnic, furtuna a adus de pe munţi aluviuni şi pietriş pe şosea şi a dat peste cap traficul

Probleme în toată Europa

Vijeliile au făcut prăpăd şi în Ungaria. În imaginile filmate de localnicii se vede cum viiturile au înghiţit tot ce le-a stat în cale. Uliţa care desparte casele s-a transformat în râu, iar valul de apă a ajuns la doi metri. Un TIR s-a blocat pe mijlocul drumului şi multe alte maşini s au scufundat. Gardurile au fost smulse şi duse de valuri. Un om e dat dispărut

Astăzi, mai multe ţări din Europa au fost sub cod roşu, portocaliu sau galben de inundaţii, ploi şi furtuni. În Italia, vântul puternic a adus un fenomen neobişnuit. Un fuior gri asemănător unei tornade a acoperit cerul. 

De vină pentru capriciile vremii şi la noi şi în alte ţări e un nou ciclon mediteranean. Numai astăzi au fost emise 7 coduri roşii de ploi abundente în Timişoara, Cluj şi Sălaj. În multe localităţi a plouat într-o oră, cât pentru jumătate de lună. Iar furtunile se mută din vest în est

Simona Căpşună, meteorolog: "Un ciclon activ peste Europa Centrală aduce furtuni foarte puternice în ţările din zonă, inclusiv în România. Acesta se va deplasa în zilele următoare peste Marea Neagră, se va încărca cu şi mai multă umezeală şi va determina ploi nu doar în Ardeal, ca până acum, ci şi în sudul şi în estul ţării."

Ploile vor continua şi la începutul săptămânii viitoare, în mai multe zone din ţară. Iar riscul de inundaţii rămâne ridicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ciclonul care s-a abătut asupra României va lovi noi zone în weekend. Valuri pe străzile Timişoarei, după codul roşu de vreme extremă