Antena Meniu Search
x

Video România, sub cod portocaliu de vijelii. Ciclonul care s-a năpustit cu 100 km/h asupra țării a ucis cel puţin 11 oameni în Europa

Ciclonul care a făcut cel puţin 11 morţi în Europa s-a năpustit cu 100 de kilometri pe oră astăzi asupra României. Capitala a fost dată peste cap de rafale violente. Mai multe avioane au ratat aterizarea la Bucureşti. În oraş, oamenii abia s-au ţinut pe picioare. Zeci de copaci şi stâlpi de beton s-au frânt sub asediul vântului. Pompierii au fost asaltaţi cu apeluri de urgenţă. Iar un bărbat, care nu a apucat să ajungă la adăpost, a ajuns la spital în comă.

de Redactia Observator

la 02.04.2024, 19:26

Vezi și

Rafalele năpraznice au adus pericol de moarte la Bucureşti. O cameră de supraveghere a surprins momentul în care un copac uriaş este pus la pământ de vânt, aproape de Foişorul de Foc. Două maşini evită la limită trunchiul greu, dar alta este prinsă sub crengile groase. Ca prin minune, nimeni nu a fost rănit, dar mai multe automobile parcate au fost serios avariate.

Reporter Observator: Cât timp aţi lăsat maşina aici?

Proprietar: 20 de minute. Am primit telefon, ţi-a picat pomul pe maşină.

Vijelia a dat peste cap şi transportul în comun din Bucureşti, la ore de vârf, şi a pus în pericol sute de oameni. Un copac frânt de vânt a căzut chiar când trecea pe lângă el un tramvai plin cu pasageri.

Pe acelaşi subiect

Vijelia a avariat mașini, clădiri și a dat peste cap şi transportul în comun

Valentin Drăgan, vatman: Eram în timpul mersului şi am văzut copacul cum cade şi m-am speriat, am auzit o bubuitură puternică.

Norocul călătorilor a fost că arborele a rămas atârnat în firele de electricitate şi nu a zdrobit vagonul.

Andreea Milea, reporter Observator: Traficul este complet blocat, pe întreaga stradă şi în prezent tramvaiele aşteaptă să-şi continue cursa. Vatmanul spune că nu a avut timp să evite momentul impactului, în timp ce oamenii din zonă spun că acest copac ar fi trebuit să fie tăiat de mult.

Alţi oameni au trecut razant pe lângă moarte când un stâlp de beton s-a prăbuşit cu câteva secunde înainte să treacă un troleibuz.

Sub asaltul vântului nu au rezistat nici panourile publicitare. Rafalele au fost atât de puternice încât au îndoit fiarele. Bilanţul pagubelor este încă provizoriu. Până la prânz, peste 50 de copaci au fost doborâţi şi 10 acoperişuri au fost distruse.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Pompierii folosesc inclusiv o autoscară pentru a putea elimina trunchiul copacului în aşa fel încât să nu pice pe casa din apropiere.

Şi oamenii au reuşit cu greu să rămână în picioare. Iar furtuna a adus necazuri şi pe pământ şi în aer.

Furtuna a adus necazuri şi pe pământ şi în aer

Andreea Milea, reporter Observator: În Bucureşti, vântul suflă cu putere cu rafale de până la 80 de kilometri pe oră. A început de dimineaţă de la ora 9 şi abia în cursul nopţii se va linişti complet. Rafalele puternice au rupt copaci din rădăcină şi au încurcat inclusiv traficul aerian. Mai multe aeronave au ratat aterizarea atat pe Aeroportul Otopeni cât şi pe Baneasa asa ca au survolat deauspra pistei pret de câteva minute.

Vremea extremă a creat un peisaj apocaliptic lângă Craiova după ce a ridicat cenuşa de la temocentrale. Şoferii au mers aproape în orb prin nori de praf.

Vijelia a fost mai puternică decât orice adeziv folosit în construcţii. A decojit, pur şi simplu, mai multe clădiri.

Diana Speretoiu, reporter Observator: La Targu Jiu, vantul puternic a desprins tencuiala decorativa de pe fatada acestui bloc situat in centrul orasului si recent reabilitat. In zona au intervenit si pompierii sa indeparteze elementele de constructie periculoase.

Unde nu au suflat rafale nebune, au fost diferenţe de temperatură de 18 grade Celsius de la o zi la alta. Localnicii din Baia Mare au trecut din nou la ţinuta de iarnă.

Vremea nemiloasă a făcut şi o victimă în Vrancea. Un bărbat de 51 de ani a ajuns în comă la spital, lovit de structura de lemn a unui solar spulberat de vânt. Aceste furtuni violente au fost aduse de ciclonul Nelson, care a traversat continentul de la nord la sud. Toată ţara a avut împânzită de avertismente meteo.

În alte 18 judeţe a fost avertizare cod portocaliu

Rafale de până la 70 de kilometri pe oră au măturat jumătate de ţară - 22 de judeţe sub cod galben. Au rupt crengi şi au stârnit vârtejuri enorme de praf.

În alte 18 judeţe a fost avertizare cod portocaliu. Rafalele au ajuns la 85 de kilometri pe oră, au speriat localnicii şi au făcut pagube mari. Cel mai grav a fost la munte. Vântul a atins viteza unui urargan, peste 120 de kilometri pe oră, şi a frânt zeci de copaci. De mâine dimineaţă, vântul se potoleşte, mai puţin la munte unde va atinge 90 kilometri pe oră.

Ciclonul Nelson a făcut multe victime în Europa. Trei adulţi şi doi copii au murit striviţi de copaci în sudul Poloniei după ce vântul a atins viteze neobişnuite: 155 de kilometri pe oră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Vremea » România, sub cod portocaliu de vijelii. Ciclonul care s-a năpustit cu 100 km/h asupra țării a ucis cel puţin 11 oameni în Europa