Antena Meniu Search
x

Video Iconostas de o valoare inestimabilă, înapoi acasă. Cum a fost convins proprietarul să renunţe la bani şi să-l doneze Mânăstirii Cernica

Un fragment dintr-o catapetasmă de o valoare inestimabilă, realizată în secolul 18, va ajunge înapoi acasă, la Mănăstirea Cernica. Asta după ce bucata de iconostas cu foiţă de aur a fost scoasă la vânzare la o casa de licitaţii din Bucureşti. După ce au analizat-o, experţii l-au convins pe actualul proprietar să renunţe la bani şi să o doneze patrimoniului monahal.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 26.04.2024, 20:53

Vezi și

Bucata din iconostasul realizat acum mai bine de două secole, de o valoare inestimabilă, s-a întors acasă. Iconostasul a fost zugrăvit în anii 1800 de şcoala de pictură de aici de la Cernica, şcoală care la acea vreme era condusă de preoţii mânăstirii. După ce a fost demontat, zeci de piese de aici din Biserica Nicolae Ierarh au fost expuse în muzeul mânăstirii. Altele însă s-au pierdut pe drum.

Această piesă rară a apărut după ce proprietarul a hotărât să scoată tabloul la licitaţie

"Când o vestita biserica din Bucuresti era demolata s-a hotarat ca iconostasul de la Sfanta Vineri sa fie adusa la Cernica. Iconostasul nostru era intr-o stare avansata, era vechi", a declarat Vasile Pârjol, stareţul Mânăstirii Cernica. Bisericile Mănăstirii Cernica au trecut prin cutremure şi incendii, ultimul în anul 1923, astfel că unele din operele din interior au fost distruse de-a lungul anilor. Altele au fost păstrate cu sfinţenie de oameni de rand sau colectionari de seamă.

"În colecţia muzeală de la Mănastirea Cernica avem expuse fragmente din vechea catapeteasma a bisericii sfantul nicolae ierarh. Vedeti ca seamana destul de mult si elementele si florile din lemn si culorile si registrul", a declarat Vasile Pârjol, stareţul Mânăstirii Cernica. Această piesă rară a apărut după ce proprietarul a hotărât să scoată tabloul la licitaţie. "Ar fi intrat în mod normal în licitaţie cu un preţ de pornire de 4000 de euro, cine ştie la cât ar fi ajuns, nu vom afla niciodată, dar valoarea este mult mai importantă. Are inclusiv cateva portiuni unde se vede la fel de bine pastrata foita de aur", a declarat Anca Bejan, consilier al unei case de licitaţii de artă.

I s-a propus însă să doneze pictura, care să se întoarcă astfel în patrimoniul ţării. "Am primit-o cu bucurie, ca atunci când îţi primeşti un copil pe care l-ai pierdut şi la care te gândeşti mereu şi iată că bucuria întregirii sau întregirii cu multe fragmente din iconostas este deplină", a declarat Vasile Pârjol, stareţul Mânăstirii Cernica. Mănăstirea Cernica a fost ridicată în anul 1608 în timpul domniei lui Radu Șerban și a fost ctitorită de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei și de soția sa, Chiajna. Complexul monahal de aici a reprezentat o adevărată școală de educație monastică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Iconostas de o valoare inestimabilă, înapoi acasă. Cum a fost convins proprietarul să renunţe la bani şi să-l doneze Mânăstirii Cernica