Antena Meniu Search
x

Comună din Buzău în carantină, oamenii se opun testării și au fost liniștiți cu jandarmii: "Au zis că se sinucid"

O comună din Buzău a fost băgată în carantină, dar oamenii se opun testării și au fost liniștiți cu jandarmii. "Au zis că se sinucid", declară primarul din Râmnicelu.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 09.05.2020 , 09:47

Coronavirus în România
Sunt peste 3.000 de locuitori în Râmnicelu - hepta
  • O familie cu 7 membri e infectată, în Râmnicelu.
  • Zeci de polițiști și jandarmi păzesc intrările și ieșirile din comună.

Autorităţile au instituit carantina în satul Râmnicelu, din comuna cu acelaşi nume, după ce reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au depistat un focar la o familie formată din 7 membri, a informat, sâmbătă dimineaţa, Prefectura Buzău.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Buzău, măsura carantinării satului fost luată după ce ceilalţi membri ai comunităţii locale, contacţii celor şapte persoane, s-au opus investigării biologice şi izolării la domiciliu.

"Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanţii comunităţii locale şi cu contacţii ce trebuiau să fie testaţi, s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză. În urma discuţiilor purtate în data de 8 mai la nivelul Instituţiei Prefectului cu toţi reprezentanţii instituţiilor implicate în această acţiune, s-a decis o a doua încercare în acelaşi scop. Şi de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu", au precizat reprezentanţii Prefecturii.

Articolul continuă după reclamă

În data de 3 mai, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din satul Râmnicelu, a fost confirmat pozitiv cu infecţie cu noul coronavirus, la Focşani, unde s-a prezentat pentru investigaţii medicale. Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică declanşată a identificat un număr de 6 contacţi, toţi provenind din aceeaşi familie. Şi aceştia au fost testaţi în data de 5 mai şi confirmaţi pozitiv două zile mai târziu, pacienţii fiind internaţi la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Pe acelaşi subiect

"Ancheta epidemiologică a continuat în vederea stabilirii tuturor contacţilor. Specialiştii DSP Buzău s-au deplasat, în data de 7 mai, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste şi pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv în aceeaşi dată. A fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum şi al autorităţilor locale. În ceea ce priveşte testarea contacţilor celor 7 persoane, acţiunea DSP a întâmpinat rezistenţa categorică a celor în cauză", se mai arată în comunicatul de presă.

Reprezentanţii Prefecturii Buzău au mai precizat că, având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populaţiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum şi intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunităţii, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai, pe perioada stării de urgenţă.

"Am încercat în toate felurile posibile. Sunt niște tineri la vreo 20 de ani care refuză cu orice ochi prelevarea probelor biologice și izolarea la domiciliu. Am încercat să-i conving cu preotul din sat, cu învățătorul, cu poliția., Și eu, care am făcut atâtea pentru ei, am dus muncă de lămurire. Dar degeaba. Unii mi-au strigat că preferă să moară, se vor sinucide, dar tot nu vor face ce vrem noi.", a spus Dumitru Stanciu pentru buzoienii.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Evenimente » Comună din Buzău în carantină, oamenii se opun testării și au fost liniștiți cu jandarmii: "Au zis că se sinucid"