Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Seceta face prăpăd în România. Agricultorii, în pragul catastrofei: "Nu am mai văzut aşa ceva din 2003"

Agricultura românească este uscată de secetă, dar inundată de promisiuni. Multe din culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt distruse, din producţia de grâu vom pierde un milion de tone, dar de la Guvern situaţia nu se vede atât de rău.

de Redactia Observator

la 26.07.2024 , 22:17

Culturile cu porumb şi floarea-soarelui sunt compromise în toată ţara. Cea mai gravă situaţie este în Vrancea. < HARTA> Plantele sunt atât de uscate, încât nu mai sunt bune nici de furaje. 

"E o pierdere colosală. Vorbim de mii și mii de euro. Aproape două miliarde de euro la nivel de ţară. Tot ce am avut la neirigat este total compromis", a declarat Teo Dascălu, fermier.

Culturile de porumb și floarea-soarelui din Vrancea sunt calamitate de secetă în proporție de 80 pana la 100% și doar 5% din suprafața județului este irigată. Fermierii au cerut despăgubiri în valoare de 50% din cheltuielille pe hectar.

Vezi și

La nivel naţional seceta a distrus jumătate din producţia de porumb

Pe acelaşi subiect

Iar la floarea-soarelui pierderea va fi de peste 30%.

"Nu am mai văzut aşa ceva din 2003, când a fost acea cumplită secetă şi a afectat producţia de grâu a României. An în care am importat grâu de pe unde am putut, căci nu aveam grâu în ţară. O sa ajungem să importăm ulei brut, desfiinţăm agricultura, desfiinţăm procesatorii, vorbesc aici şi de lanţul de panificaţie şi de morărit şi o să cumpărăm din import", a declarat Cezar Gheorghe, expert pe piaţa cerealelor.

Fermierii acuză guvernul că nu dezvoltă sistemul de irigaţii, dar ministrul Agriculturii şi premierul îi liniştesc cu promisiuni. 

"Bugetul Ministerului Agriculturii este cel mai mare buget post-decembrist. Faţă de anul trecut, am pornit pe 750.000 de hectare, am ajuns la 1,6 milioane de hectare. La 1,6 milioane de hectare irigate, România nu are nicio problemă în ce priveşte securitatea alimentară", a spus Marcel Ciolacu, premierul României.

"Până în 2027 vom finaliza tot programul de irigaţii din Romania", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Doar 10% din suprafaţa de teren arabil din România este irigată

Fermierii au accesat anul acesta doar 15% din banii europeni pentru astfel de sisteme. Spun că degeaba montează instalaţii dacă statul nu le asigură o sursă de apă. 

"În fiecare an, procedăm la fel. În fiecare an, spunem că facem, că dregem, că reabilităm sisteme de irigaţii, dar nu facem absolut nimic. Ţinem securitatea alimentară naţională cu mâna întinsă, spre a fi folosită în scop politic", a explicat Cezar Gheorghe, expert pe piaţa cerealelor. 

Fermierii afectaţi de secetă vor primi despăgubiri: 200 de euro pentru fiecare hectar pârjolit. Suma nu acoperă, însă, niciun sfert din investiții, se plâng ei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Seceta face prăpăd în România. Agricultorii, în pragul catastrofei: "Nu am mai văzut aşa ceva din 2003"