Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Iacob vindea cartofi şi porumb, dar o altă afacere i-a adus adevăratul succes: acum dă 1 kg cu 70 de lei

Cine nu se adaptează noilor schimbări climatice, pierde. În agricultură, aronia şi goji încep să ia locul lanurilor de porumb. Canicula le prieşte de minune, iar un kilogram de fructe exotice ajunge să coste zeci de lei. Fructele pline de vitamine sunt consumate proaspete sau sub formă de suc, dar pot fi folosite şi în medicamente sau produse cosmetice. 

de Angela Bertea

la 26.07.2024 , 21:02

Iacob Negruşer a dat de gustul profitului: nu mai cultivă cartofi şi porumb, ci a trecut la fructe exotice. Plantaţia de arbuşti de goji se întinde pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi. 

Afacere de succes cu fructe exotice

"Am ales goji în primul rând din pasiune pentru natură şi pentru sănătate, datorită beneficiilor pe care le are asupra sănătăţii noastre", spune Iacob Negrușer, cultivator. Fructele goji se adaptează la majoritatea tipurilor de sol din ţara noastră. Iar cultivatorii s-au adaptat şi ei noilor exigenţe.

Vezi și

"Lipsa buruienilor este cea mai mare problemă, are nevoie de o întreţinere 100% curată. Fertilizarea este şi ea importantă, respectarea unui plan de fertilizare", adaugă Iacob Negrușer, cultivator. Odată coapte, fructele iau drumul pieţelor, ori sunt folosite pentru produse farmaceutice sau cosmetice. 

Pe acelaşi subiect

Un kilogram costă şi 70 de lei

Cei care vor să descopere gustul acestor fructe sunt invitaţi, aici, la Cajvana, pentru a le degusta direct de la sursă. Preţul unei caserole variază, în funcţie de gramaj, între 3 şi 7 lei, iar un kilogram ajunge să coste chiar şi 70 de lei.

Pentru consum, este indicat să nu depăşim mai mult de 100 de grame/zi. "Tocmai de asta îl punem în cutii mici. Omul dacă mănâncă 1 kg sau 2 de goji, cu siguranţă poate face rău organismului", explică Iacob Negrușer, cultivator.

Aronia se vinde chiar mai scump

La 50 de kilometri distanţă, cresc alte bunătăţi cu origini exotice - aronia. Alexandru se pregăteşte de prima recoltă din acest an. "După cum se vede, e o roadă bogată anul acesta. Plantaţia e în continuă dezvoltare. Încă nu a ajuns la punctul maxim de rod şi ăsta e un factor pentru care avem mai mult fruct anul acesta", arată Alexandru Andrieși, cultivator.

Cei care doresc să consume aronia proaspătă o pot face de acum înainte timp de aproape o lună de zile şi asta pentru că a început sezonul de coacere. În extrasezon au la dispoziţie sucurile. O cutie de trei litri de suc se vinde cu 75 de lei. Cei care vor să simtă aroma fructului proaspăt trebuie să scoată din buzunar 15 lei pentru un kilogram de aronia.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Iacob vindea cartofi şi porumb, dar o altă afacere i-a adus adevăratul succes: acum dă 1 kg cu 70 de lei