Niciun deces asociat noii variante Omicron nu a fost raportat până acum, potrivit OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are până la această oră informaţii despre un eventual deces asociat noii variante Omicron care provoacă COVID-19, a declarat vineri la Geneva un purtător de cuvânt al OMS, relatează AFP.
"Nu am văzut niciun raport despre decese asociate Omicron", a declarat Christian Lindmeier, la conferinţa de presă săptămânală a OMS de la Geneva. Având în vedere că multe ţări fac teste pentru a detecta noua variantă, vom avea "mai multe cazuri, mai multe informaţii, precum şi - sper să nu fie cazul - decese", a precizat el, citat de Agerpres.
Noua variantă, clasificată ca îngrijorătoare de OMS, a fost depistată iniţial în Africa de Sud, însă de când autorităţile sanitare sud-africane au alertat OMS despre primul caz la 24 noiembrie, infectările cu Omicron au fost constatate în aproape 30 de ţări de pe toate continentele, unele depistând infectări anterioare datei primului anunţ despre această variantă.
Deşi în afara Africii de Sud, primele infectări au fost raportate la persoane care au călătorit în regiune, primele cazuri cu transmitere locală au apărut deja în Statele Unite sau în Australia. Potrivit OMS, există o posibilitate "ridicată" ca Omicron să se răspândească la nivel global, deşi rămân în continuare semne de întrebare legate de contagiozitate, eficacitatea actualelor vaccinuri, sau gravitatea simptomelor bolii.
Cercetătorul-șef de la OMS: Omicron este mai infecțioasă, nu trebuie să ne panicăm
Omul de știință șef al Organizației Mondiale a Sănătății, Soumya Swaminathan, a declarat vineri pentru Reuters că, în timp ce noua variantă de coronavirus, Omicron, pare a fi foarte transmisibilă, răspunsul corect este să fim pregătiți, precauți și fără panică.
Totodată Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat țările să-și sporească capacitatea de asistență medicală și să-și vaccineze oamenii pentru a lupta împotriva Omicron, spunând că restricțiile de călătorie ne pot câștiga timp, dar singure nu reprezintă răspunsul. Deși și-a închis granițele călătorilor din Africa de Sud, Australia a devenit cea mai recentă țară care a raportat transmiterea comunitară a noii variante, la o zi după ce Omicron a fost depistate în cinci state din SUA. Omicron a ajuns în Asia, Africa, America, Orientul Mijlociu și Europa, plus în șapte din cele nouă provincii din Africa de Sud, unde a fost identificat pentru prima dată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰