Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Investiţie de 10 milioane de euro într-un nou sanctuar pentru urşi. Va putea găzdui peste 100 de exemplare, dintre care 60 periculoase

O nouă casă pentru urşi va fi construită într-o pădure din masivul Postăvarul. Sanctuarul se întinde pe o suprafaţă de 68 de hectare şi va putea găzdui peste 100 de urşi şi pui. Rezervaţia va costa aproximativ 10 milioane de euro. 

de Claudiu Loghin

la 15.09.2024 , 13:58

Lucrările sunt în defăşurare, trebuie să se încheie până la finele acestui an. Suntem într-o pădure din apropiere DN1, între localităţile Predeal şi Braşov. Suntem în Masivul Postăvarul, cea mai apropiată aşezare fiind Timişul de Sus. Trebuie spus că vorbim depre un şantier complex pentru că trebuie îngrădită o suprafaţă de aproximativ 68 de hectare. Sunt materiale de construcţii pe şantier şi mai multe sunt de-a lungul viitorului perimetru al rezervaţiei.

Sistem de supraveghere complex

În această rezervaţie vor încăpea aproximativ 60 de urşi problemă, pentru că acesta este şi scopul rezervaţiei, ca autorităţile să aducă aici urşii care creează pun în pericol aşezări umane şi pun în pericol oamenii. Însă, vorbim în multe cazuri de ursoaice cu pui, astfel încât aici în rezervaţie de la 60 de urşi capacitatea proiectată se va putea ajunge până la peste 100 de urşi potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului. Va fi un sistem complex de supraveghere video al urşilor din această rezervaţie, şi vor fi supravegheaţi chiar şi cu drone, astfel încât îngrijitorii să nu intre în contact cu urşii problemă şi să le crească în acest fel şansele de reabilitare.

Vezi și

Există o astfel de rezervaţie, un model de succes, în judeţul Braşov la Zărneşti, acolo sunt 123 de urşi, însă rezervaţie este plină şi nici măcar toţi urşii de pe Transfăgărăşan pe care Ministerul Mediului vrea să îi relocheze nu vor putea fi duşi la Zărneşti, astfel încât singura şansă e terminarea acestui nou sanctuar.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Investiţie de 10 milioane de euro într-un nou sanctuar pentru urşi. Va putea găzdui peste 100 de exemplare, dintre care 60 periculoase