Antena Meniu Search
x

Video Mina marină văzută de pescari, lângă Costinești, este de negăsit. Misiune contracronometru în Marea Neagră

Panică din nou pe litoral, după ce mai mulţi pescari au alertat autorităţile că au văzut o mină de război în mare. Oamenii au filmat obiectul periculos, dar până acum militarii şi scafandrii nu l-au găsit. Aproape o sută de mine marine au fost distruse în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina, iar una dintre ele a explodat chiar lângă plaja din Costineşti

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 07.03.2024, 21:39

Vezi și

Mina marină a fost descoperită de un grup de pescari în zona staţiunii Costineşti, la doar 4 kilometri de ţărm. Dragorul maritim 30, o echipă de scafandri specializaţi în dezamorsare de mine, dar şi un elicopter Puma naval au plecat în cercetarea întregii coaste. Operaţiunea este coordonată de vânătorul de mine "Ion Ghiculescu", navă intrată recent în flota Forţelor Navale

  • Cristina Niţă, reporter Observator: Misiunea scafandrilor EOD este extrem de dificilă mai ales în astfel de condiții în care marea este agitată, iar valurile pot deplasa obiectul suspect.Pescarul care a anunţat autorităţile a încercat să ofere coordonatele exacte şi să păstreze distanţa faţă de obiectul exploziv.  Până acum mina nu a fost găsită.
  • Pescar: Eram pe mare, eram toţi, nişte pescari, am văzut-o (n.r. mina), am anunţat la Poliţia de Frontieră. 

De la începutul războiului din Ucraina, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine

Dispozitivele au un diametru de 50 de centimetri şi sunt concepute să detoneze la impact. 

Pe acelaşi subiect
  • Cristina Niţă, reporter Observator: La doi ani de la ruperea barajului ucrainean, minele marine continuă să plutească în deriva în Marea Neagră. Pot pune în pericol siguranţa navigaţiei, aşa că misiunile de cercetare, căutare şi neutralizare se desfăşoară contracronometru.

Prima mină marină distrusă de Forţele Navale a fost în martie 2022. De atunci, alte patru au ajuns in apele teritoriale româneşti. 

  • Corneliu Pavel, MApN: În Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forțele Navale Române, cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România. 

Vara trecută, o mină de răboi putea să provoace o adevărată tragedie în Costineşti. Dispozitivul a explodat, după ce s-a lovit de stânci, la mai puţin de 100 de metri de zona unde turiştii stăteau la plajă. Deflagraţia a aruncat pe faleză mai mulţi bolovani pe o rază de zeci de metri. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Mina marină văzută de pescari, lângă Costinești, este de negăsit. Misiune contracronometru în Marea Neagră