Antena Meniu Search
x

Video Moldova, pământul speranţei pentru ucrainenii alungaţi de război. În fugă, şi-au luat copiii şi ce aveau mai de preţ: "Am venit după sora şi nepoata mea"

Republica Moldova este poartă de scăpare a ucrainenilor din calea războiului. Mii de oameni au trecut de ieri şi până astăzi graniţa şi pe acolo. Localnicii i-au aşteptat cu ceai şi mâncare, iar unii dintre ei s-au oferit să-i transporte gratis către locurile unde vor să ajungă. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 25.02.2022, 21:44

Vezi și

Cu bebeluşi în braţe, cu copiii de mână şi cu bagaje după ei, mii de refugiaţi au ales drept cale de scăpare republica Moldova. De partea cealaltă a frontierei au fost aşteptaţi de cunoscuţi pentru a-i duce în locuri sigure. "Sunt din Odessa. Mergem în capitală să găsim un loc unde să dormim şi nu ştiu după aceea", mărturiseşte un refugiat. "Am venit după sora şi nepoata mea", spune o femeie. O să locuiască alături de familie, în Chişinău. "Ieri am luat-o pe mătuşa mea din Odessa şi azi am venit din nou. Au nevoie de ajutorul nostru. Mă tem pentru ei. Mă tem că o să înceapă un război mai mare", spune o altă refugiată.

Refugiaţii din Ucraina, aşteptaţi în Moldova cu mâncare şi apă

Moldovenii i-au aşteptat cu mâncare şi apă, iar unii dintre ei au venit în frontieră tocmai pentru a le asigura transportul până unde au nevoie. "Am pregătit sandwich şi ceai pentru refugiaţi. Zeamă de pui cu tăiţei. Mulţi au venit, dar foarte mulţi stau până la hotar. Sunt speriaţi. Oamenii îi ajută cu transport gratuit", povesteşte un bărbat. 

Impresionat de dramele refugiaţilor, bărbatul din imagini a venit din Chişinău peste 150 de kilometri pentru a-i ajuta "cu transportul gratis". "Aşteptăm oamenii din Ucraina, să-i ducem la Chişinău, să-i ajutăm. Eu sunt din Ucraina, părinţii mei sunt din Ucraina şi m-am decis să-i ajut", spune el.

Pe acelaşi subiect

Peste 3.000 de ucraineni au continuat spre România

Autorităţile din Republica Moldova au anunţat că fluxul de migranţi de la graniţa cu Ucraina este foarte mare şi sunt peste 3.000 de ucraineni care au plecat mai departe către România. De când a început invazia, mai bine de 15.000 de cetăţeni ucraineni au trecut graniţa în Republica Moldova. Peste 300 au cerut azil. 

La Palanca, foarte aproape de graniţă, autorităţile au ridicat o tabără cu asitenţă medicală, hrană şi paturi pentru refugiaţi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Moldova, pământul speranţei pentru ucrainenii alungaţi de război. În fugă, şi-au luat copiii şi ce aveau mai de preţ: "Am venit după sora şi nepoata mea"