Eveniment

MOMENTELE CHEIE ale carierei lui Radu Beligan, rememorate chiar de actor. VIDEO

Publicat pe 20.07.2016 la 13:40 Actualizat pe 20.07.2016 la 13:53

Momentele cheie ale carierei lui Radu Beligan sunt rememorate chiar de actorul care a intrat în Cartea Recordurilor într-un interviu acordat în urmă cu an.

Momentele cheie ale carierei lui Radu Beligan sunt rememorate chiar de actorul care a intrat în Cartea Recordurilor într-un interviu acordat în urmă cu an.

Radu Beligan povesteşte, cu ocazia unui documentar realizat în cadrul proiectului Comedia Remix, despre momentele importante din cariera sa: de la debutul ca actor, la doar 20 de ani, la înfiinţarea Teatrului de Comedie, turneele pariziene şi preluarea conducerii Naţionalului bucureştean, se arată într-un material publicat pe ziarulmetropolis.ro.

1938, debutul în teatru, la 20 de ani, pe scena Teatrului „Muncă și Voe Bună”

„«Muncă și Voe Bună» nu era nu teatru de stat. Era un teatru privat, teatrul independent nefiind o invenție a epocii post-comuniste. Îndrăznesc chiar să afirm că, teatrul independent, așa cum l-am cunoscut eu în tinerețea mea, se bucura de o situație privilegiată în raport cu teatrul de stat. Adresându-se unui public educat, pretențios și avid de cunoaștere, într-o epocă d relativă bunăstare, teatrul independent era un teatru fin, de salon, al cărui succes era direct proporționat legat de calitatea produsului oferit".

1947, înființarea Companiei „Radu Beligan”

„Când am înființat, împreună cu Dina Cocea și cu Marcel Anghelescu Compania «Radu Beligan», niciunul dintre noi nu și-a închipuit că va dura un singur an. După cum vă spuneam, teatrul particular era «pe val», ca să folosesc o expresie modernă. Din păcate, schimbarea de regim pe care a cunoscut-o România acelor vremuri nu a menajat pe nimeni. Un ucaz al noii stăpâniri a închis, peste noapte, toate teatrele particulare și a impus integrarea tuturor actorilor în sistemul de stat. Astfel s-a impus în România binecunoscutul sistem comunist ale cărui sechele se mai simt și astăzi în lumea noastră teatrală.”

Abdicarea forțată a Regelui Mihai, decembrie 1947

„Abdicarea a venit în acest context ca o ultimă și cumplită lovitură a sorții. În teatru, ca peste tot, s-au răspândit nesiguranța și frica. Dar nimeni nu și-a putut închipui adevărata dimensiune a ororilor care aveau să urmeze. Îmi aduc aminte că eram prin 1950 cu Ion Iancovescu și Șerban Cioculescu la braserie, la Athenée Palace. Ușa se deschide și în cadrul ei apare, radiind, un tânăr: «Ați auzit? În curând, în Uniunea Sovietică, pâinea va fi gratis.» «Da, dar cu ce preț», a replicat, trist Iancovescu. Calamburul ăsta l-a costat câteva luni de pușcărie. Dat fiind contextul istoric se poate spune că a scăpat ieftin.”

1955, Radu Beligan co-regizează spectacolul „Doctor fără voie”, împreună cu Sică Alexandrescu

„Timp de treizeci de ani am asistat alături de acest fabulos om de teatru la toate succesele, triumfurile, derutele, neîmplinirile, la toate bătăliile pe care le-a înfruntat pe zdruncinatul lui drum. […] S-a născut în teatru, a trăit în teatru și a murit cu mâna pe condei, lucrând la punerea în scenă a piesei cu care trebuia să deschidă noua sală a Teatrului Național.”

Anul 1956, Reteatralizarea teatrului

„Reteatralizarea a fost o reacție firească împotriva unui sistem care dorea să uniformizeze tot. Bineînțeles că o dată cu venirea la putere, comuniștii au încercat să confiște teatrul și să îl transforme într-un instrument de propagandă, fără să-și dea seama că întorc împotriva lor singura oglindă lucidă pe care se bizuie de milenii omenirea. Succesul teatrului se bazează pe legătura directă și sinceră dintre actor și public.”

1961, nașterea Teatrului de Comedie

„Profitând de lichidarea unui ansamblu falimentar, Directorul general al teatrelor mi-a propus crearea unui nou teatru în București. Cu o grabă pe care nici azi nu mi-o explic, mi-a dat o coală de hârtie și un stilou și, pe colțul biroului său, am făcut în cincisprezece minute o listă cu douăzeci și șase de actori, doi regizori și un scenograf. Acesta a fost actul de naștere al Teatrului de Comedie.”

1965, Deschiderea internațională: „Rinocerii”, de Eugène Ionesco (cu Radu Beligan în rolul lui Bérenger), se joacă la Paris

„În seara de 23 mai 1965, spectacolul s-a jucat la Paris, în prezența autorului. După spectacol am fost invitați acasă la autor, în Bulevardul Montparnasse. Ionesco era într-o dispoziție specială și ne-a povestit amintiri din tinerețea lui din România. Magia acestei seri s-a prelungit până spre dimineață.”

„Umbra” (1963), „Troilus și Cresida” (1965)

„«Umbra» este o piesă profund filozofică. În spatele fiecărui om există o umbră care poate să pună stăpânire pe el și care poate să îl devoreze. Genialul David Esrig a știut să descifreze acest mesaj, prezentând, într-o cheie poetică, o lume de basm aparent fără nici o legătură cu partidul care ne sufla în ceafă. […] A rămas antologică reacția actorului rus care juca Umbra în producția autohtonă de la Leningrad. Se pare că omul a venit la Dinică și i-a zis: «După ce nevastă-mea a văzut spectacolul vostru, mi-a zis să nu mai vin diseară acasă, că mă omoară.»”

1965 – Turneul Teatrului de Comedie la Paris

„În al patrulea lui an de existență, mezinul teatrelor bucureștene a primit invitația de a preprezenta România cu nu mai puțin de trei spectacole la Festivalul Teatrului Națiunilor care se desfășura la Paris. Culmea este că toate cele trei spectacole erau concepute cu adresă directă la totalitarismul epocii.”

1969 – Beligan preia conducerea Naționalului bucureștean

„Am fost invitat să preiau conducerea Naționalului. Cum să reziste un actor strălucirii hipnotizante pe care o exercită ideea de director al Teatrului Național? Și cum să nu înțeleagă un ins lucid că nu are ce căuta în cușca cu lei? Am părăsit Teatrul de Comedie convins că voi regreta climatul estetic și moral de acolo, cu inima îndoită de regrete, dar și de speranțe. Voiam, înainte de toate, să aduc în bătrânul și anchilozatul Național ceva din vigoarea și spiritul tânăr al Teatrului de Comedie. Nu a fost ușor. Privind în urmă, sunt conștient că am făcut în anii regimului comunist un compromis responsabil, socotind că tranzacția a fost mai profitabilă pentru cultură decât pentru sistem…”

În articolul

MOMENTELE CHEIE ale carierei lui Radu Beligan, rememorate chiar de actor. VIDEO

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

E trecută de prima tinerețe și are cinci copii, dar arată ca o puștoaică. Ce vârstă are vedeta din imaginepe a1.ro
Cum arată un aliment fast food expirat de 8 ani. Ce au descoperit medicii despre ingredientele din elpe a1.ro
Are 46 de ani, dar Florin Ristei nu i-a dat mai mult de 26 de ani. Concurenta care l-a indus în eroarepe a1.ro
Ce condiții trebuie să îndeplinească românii care vor să revină în țară de sărbători? Anunțul de ultimă oră a lui Nelu Tătarupe spynews.ro
România înregistrează un nou record de pacienți internați la ATI! 83 de oameni au muritpe spynews.ro
Ion Ţiriac şi-a cumpărat o nouă maşină: "Să vedem dacă zboară! Acum gâfâie şi toţi fug de treaba asta"pe antenasport.ro
Ciprian Marica a răbufnit: "Avem 300 de spitale şi 23.000 de biserici. Autorităţile sunt depăşite de situaţie"pe antenasport.ro
X Factor | Sezonul 9pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Nelu Tătaru, veste bună pentru români. Cum vor fi întâmpinați la spitale cei cu simptome COVIDpe antena3.ro
Momentul la care se vor deschide şcolile în Capitală. Anunţul făcut de primarul Nicuşor Danpe antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Horoscop lunar, noiembrie 2020. Vrei să știi ce se întâmplă în viața persoanelor importante din jurul tăupe jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 2 - 8 noiembrie. Scorpionii trec printr-o experiență care-și pune amprenta asupra lorpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Extern • ieri la 23:09

Cutremur de 6.7 pe Richter resimțit puternic în Grecia și Turcia. Un tsunami a lovit insula Samos. VIDEO

 • Cutremurul a fost resimţit la Atena, capitala Greciei.
 • Mai multe clădiri s-au prăbuşit în orașul turc Izmir, după seismul din Marea Egee.
Eveniment • ieri la 22:46

Mărturii ale medicilor care luptă pentru pacienții infectați cu coronavirus

 • 150 de ambulanțe din București se ocupă de transportarea pacienților infectați cu noul coronavirus.
Sanatate • ieri la 22:34

Cursa pentru obținerea vaccinului anticoronavirus se apropie de final

 • 11 variante de vaccin anti-COVID sunt în etapa testării eficacităţii
 • La nivel mondial, ar fi nevoie de opt mii de aeronave doar pentru transportul dozelor
Social • ieri la 22:27

Iarna și-a intrat serios în drepturi la munte și a creat peisaje de poveste

 • Sâmbătă sunt așteptate ninsori în 17 județe.
 • Vântul a atins, pe creste, viteze de peste 100 de kilometri pe oră.
Social • ieri la 22:07

Patru fotbaliști de la Astra Giurgiu s-au reinfectat cu noul coronavirus

 • Patru fotbaliști de la Astra Giurgiu s-au reinfectat cu coronavirus
 • În total, 27 dintre jucătorii clubului au fost depistați pozitiv până acum
Eveniment • ieri la 21:56

Eugen Stan, poliţistul care a agresat doi copii, condamnat definitiv. Judecătorii i-au mărit pedeapsa

 • Victimele sale au între 5 şi 38 de ani
 • Polițistul a fost trimis în judecată pentru comiterea a 18 infracțiuni
Vezi toate știrile noi