Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ruşii au reînviat vieţuitoare de acum 42.000 de ani, găsite în gheaţa siberiană, în cadrul unui experiment

Cercetătorii ruşi au reuşit să reînvie două vieţuitoare îngheţate acum 42.000 de ani. Nematodele se mișcă și mănâncă din nou, pentru prima dată de la pleistocen (era glaciară) într-o descoperire științifică majoră, spun experții.

de Redactia Observator

la 31.07.2018 , 12:30

Cercetătorii ruşi au reuşit să reînvie două vieţuitoare îngheţate acum 42.000 de ani, în cadrul unui experiment incredibil.

Nematodele se mișcă și mănâncă din nou, pentru prima dată de la pleistocen (era glaciară) într-o descoperire științifică majoră, spun experții.

"Am obţinut primele date, care demonstreaza capacitatea organismelor multicelulare de a se menţine în criobioză pe timp foarte lung, în condiţiile de permafrost ale Arcticii', se arata într-un raport al oamenilor de ştiinţă rusi din patru instituţii, în colaborare cu Universitatea Princeton.

Articolul continuă după reclamă

Aproximativ 300 de viermi preistorici au fost analizați, iar doi conţineau nematozi viabili pentru experiment. Vieţuitoarele provin dintr-o zonă a Yakutiei siberiene.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"După ce au fost dezgheţate, nematodele au arătat semne ale vieţii. Au început să se miște și să mănânce",  precizează cercetărorii.

În prezent, nematodele reînviate de ruşi sunt cele mai vechi vieţuitoare de pe planetă şi sunt extraordinar de valoroase. Ar fi ţinute sub pază strictă, într-un laborator secret. De asemenea, cercetătorii ruşi sunt de părere că ambele specimene sunt femele.

Specimenele au fost readuse la viaţă într-un laborator al Institutului Fizico-Chimic şi Biologic de la Moscova.

"Datele noastre demonstrează capacitatea organismelor multicelulare de a supraviețui criobiozelor pe termen lung (zeci de mii de ani) în condițiile crioconservării naturale. Este evident că această capacitate sugerează că nematodele pleistocenului au unele mecanisme adaptive care pot fi de importanță științifică și practică pentru domeniile conexe ale științei, cum ar fi criomedicina, criobiologia și astrobiologia".

Instituțiile ruse implicate în cercetarea de pionierat au fost: Institutul de Fizico-Chimice și Probleme Biologice ale Științei Solului, Universitatea de Stat din Moscova, Stația Biologică Pertsov, parte a Universității de Stat din Moscova și Facultatea superioară de economie din Moscova. De asemenea, a fost implicat Departamentul de Geosciences de la Universitatea Princeton, SUA.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Evenimente » Ruşii au reînviat vieţuitoare de acum 42.000 de ani, găsite în gheaţa siberiană, în cadrul unui experiment