Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Coadă la pâine "naturală", în București: "Cum făcea bunica acasă: maia, un pic de drojdie, cartof, făină, sare, apă"

Pâinea tradiţională nu mai dospeşte în prea multe magazine. Alegem variantele mai ieftine şi mai rezistente, care însă sunt departe de gustul autentic. Comercianţi care au păstrat reţeta originală au adus-o la Muzeul Satului din Bucureşti şi oamenii au făcut coadă la pâine. 

de Andreea Milea

la 05.10.2024 , 20:35

A fost coadă la pâine la Muzeul Satului. Bunătăţile tradiţionale, coapte pe vatră s-au vândut rapid. 

"La noi pâinea îi cum făcea bunica acasă: maia, un pic de drojdie, cartof, făină, sare, apă. O pâine naturală se poate recunoaşte foarte usor din cauză că painea noastră nu-i elastică, nu se întinde, e pâine trândoasă cum se zice la noi în Ardeal, e mai tare în consistenţa ei", a declarat Camelia Hegbeli, comerciant.

Nu este singurul semn că pâinea nu are aditivi. În plus, pâinea naturală rezistă cel mult 10 zile. 

Vezi și

O pâine "naturală" de un kilogram costă între 15 şi 20 de lei

Pe acelaşi subiect

Şi clienţii nu lipsesc. România e cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană. Însă, prea puţini mai au timp şi răbdare să facă pâine acasă. 

"În general în zonele de la ţară oamenii încă îşi mai fac pâinea naturală. Nu se găseşte pâine naturală pe piaţa pentru că este foarte multă muncă. Trebuie lăsată la dospit maiaua câteva zile, după care se face pâinea. În general, pâinea se face manual, pâinea pe care o ştim noi, de casă. Nu se face malaxată, se lasă la dospit, iarăşi se bate, iarăşi se lasă la dospit după care se bagă în cuptoare", a spus Mariana Găncilă, producător de pâine.

Datele INS arată că românii mănâncă în medie 7 kilograme pe lună, în scădere totuşi faţă de alţi ani. 

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Ştiri sociale » Coadă la pâine "naturală", în București: "Cum făcea bunica acasă: maia, un pic de drojdie, cartof, făină, sare, apă"