Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sarcofag straniu deschis de egipteni, în ciuda avertismentelor unui blestem antic (Video)

Arheologii egipteni au deschis un sarcofag straniu, vechi de peste 2000 de ani, pe care cei care l-au îngropat şi-au dat toată silinţa să nu fie găsit. În interiorul sicriului de granit negru, cercetătorii au găsit scheletele a 3 persoane, 3 mumii scufundate într-un lichid.

de Redactia Observator

la 20.07.2018 , 17:26

În interiorul sicriului de granit negru, cercetătorii au găsit scheletele a 3 persoane Arheologii egipteni au deschis un sarcofag straniu, vechi de peste 2000 de ani

Arheologii egipteni au deschis un sarcofag straniu, vechi de peste 2000 de ani şi care cântăreşte 30 de tone, pe care cei care l-au îngropat şi-au dat toată silinţa să nu fie găsit.

În interiorul sicriului de granit negru, cercetătorii au găsit scheletele a 3 persoane, 3 mumii scufundate într-un lichid.

Oamenii de știință au ignorat toate avertismentele înscrierilor găsite la locul respectiv, în legătură cu un blestem antic legat de deschiderea sicriului respectiv.

Articolul continuă după reclamă

20 de zile au rezistat arheologii să nu-l deschidă, decizia de a vedea ce se află înăuntru fiind în sfârşit, luată.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Sarcofagul misterios măsoară 3 metri, este executat din granit negru şi are peste 2.000 de ani, fiind cel mai mare descoperit în vechiul oraș egiptean din Alexandria.

Descoperirea sicriului la începutul lunii iulie a provocat o agitație teribilă în comunitatea  arheologică,  după ce mai mulţi specialişti arheologi îngrijorați au avertizat asupra unui blestem antic ce protejează acest sarcofac.

Totuşi, Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem de Antichități din Egipt, a făcut o declaraţie scurtă despre recenta descoperire egipteană.

"Sarcofagul a fost deschis, iar eu nu am fost lovit de un blestem", a declarat Waziri.

De seamenea, el a precizat că după golirea sicriului, s-au recuperat 3 schelete, dar că niciunul nu ar aparţine vreunei familii regale ptolemetice sau romane, adâncind misterul şi mai tare.

Cine, în perioada respectivă, şi-ar fi putut permite cel mai mare şi mai solid sarcofag din granit negru? O întrebare care macină acum comunitatea arheologică.

Waziri a subliniat, de asemenea, că în interiorul sicriului de piatră nu au fost găsite măști metalice de aur sau argint, statui, amulete sau inscripții, detalii care uimesc şi mai tare cercetătorii.

Shaban Abd Monem, specialist în mumii la Ministerul Antichităților (MOA), a declarat: "Examinarea preliminară sugerează că scheletele aparţin unor bărbaţi, iar craniul unuia dintre ei pare să fi fost străpuns de un obiect, probabil săgeată", precizează specialistul.

Scheletele și sicriul vor fi mutate acum în Muzeul Național de Restaurare din Alexandria, unde rămășițele vor fi examinate pentru a identifica cauza morții și epoca istorică, a afirmat MOA într-o declarație.

Sarcofagul era acoperit cu un strat foarte gros de mortar, ceea ce indica faptul ca niciodata nu a mai fost deschis.

Dr. Ayman Ashmawy, șeful Sectorului Antichităților Antice Egipte, a declarat că mormântul a fost găsit la o adâncime de 5 metri sub pământ.

Alături de sarcofag a fost găsit îngropat şi un cap ciudat de alabastru, al unui bărbat necunoscut, despre care Ministerul Antichităților din Egipt a sugerat că a aparținut unei persoane din interiorul sarcofagului.

Oamenii de știință care au ajutat la excavarea sitului încă nu sunt siguri de ce sarcofagul este atât de mare, deoarece egiptenii erau, de obicei, mult mai scunzi decât bărbații moderni şi nimic până acum nu a măsurat 2 metri, darămite 3 metri. Bărbaţii din Egiptul antic nu depăşeau înălţimea de 1,5 metri.

O teorie spune că mărimea sicriului indică faptul că aparținea unei persoane puternice sau bogate, cum ar fi Alexandru cel Mare, care și-a fondat orașul ortodox Alexandria în 331 î.H. Războinicul macedonean a decedat doar opt ani mai târziu, în aceeași regiune, dar locul său definitiv de odihnă nu a fost găsit niciodată.

Zeci de arheologi de renume au cerut să poată vedea, dacă nu analiza conţinutul sarcofagului, cu gândul că descoperirea ar putea fi legată de numele lui Alexandru cel Mare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Evenimente » Sarcofag straniu deschis de egipteni, în ciuda avertismentelor unui blestem antic (Video)