Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ţara în care se bea cea mai multă cafea. Un localnic cheltuie o jumătate de milion de dolari într-o viaţă pe această băutură

Pe 1 octombrie este ziua internaţională a cafelei, ritualul în jurul căruia se leagă prietenii, se dezleagă supărări şi se alungă mahmureli. Vorbim despre o industrie gigant, care va trece anul acesta de 130 de miliarde de dolari la nivel mondial. 

de Andreea Gherasim

la 01.10.2024 , 21:33

Din localurile boeme ale Parisului, până la cafenelele de pe străzile pline de viaţă din New York, cafeaua face parte din viața de zi cu zi a sute de milioane de pământeni. 

Ţara în care se bea cea mai multă cafea

Luxemburgezii beau cea mai multă. Peste 100.000 de căni într-o viață şi cheltuie aproape o jumătate de milion de dolari. Cea mai scumpă cafea o bei în Danemarca, iar cea mai ieftină, pe alt continent, în Etiopia, patria de origine a boabelor aromate. În România, unde sunt peste 2.000 de cafenele, consumul mediu este trei ceşti pe zi, iar preţul, tot mediu, 10 lei.

Vezi și

În România, cafeaua nu mai este doar o băutură, ci a devenit un adevărat ritual. Cunoaștem in jur de 18 tipuri de cafea în funcție de tehnica de preparare.

Pe acelaşi subiect

Apetitul creşte an de an. Piaţa cafelei băute în oraş se ridică acum la 600 de milioane de euro şi a lansat o meserie specială - barista, specialistul în cafea. 

"Are această culoare datorită colorantului alimentar care este din sfeclă", spune David Barbir, barista.

"Cafeaua de specialitate e mai diferită de cafeaua comercială, dar cafeaua fiind un fruct, ideal ar fi să o consumăm cât mai proaspăt, şi să fie din lotul anului respectiv, să fie prăjită cât mai recent", spune Robert Dobre, barista.

Medicii te încurajează să bei cafea cu măsură. Licoarea creşte puterea de concentrare, poate susţine imunitatea şi ajută în curele de slăbire. Studii recente arată că băutorii de cafea trăiesc mai mult şi au inima mai sănătoasă decât cei care refuză cofeina.

Andreea Gherasim Like

Am ajuns timidă în redacția Observator, cu încredere că aveam să reușesc să îmi demonstrez că nimic nu este imposibil. Sunt aproape 10 ani de când, în fiecare zi, îmi dau seama că iubesc tot mai mult ceea ce fac.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Evenimente » Ţara în care se bea cea mai multă cafea. Un localnic cheltuie o jumătate de milion de dolari într-o viaţă pe această băutură