Antena Meniu Search
x

Video Echipa Observator, pe o navă de război la Steadfast Defender 2024. Cum arată cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece

NATO își arată forța. 90.000 de militari, 80 de avioane de război şi 50 de nave de luptă sunt mobilizate pentru cel mai mare exercțiu militar de la sfârşitul Războiului Rece. Primele scenarii de război se desfăşoară în Oceanul Atlantic, dar în următoarele luni vor fi şi la noi. Sonia Simionov, reporter special, şi Dragoş Coman, operator de imagine, sunt singura echipă din România care a stat timp de câteva zile alături de militarii străini şi a participat la toate misiunile lor. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 20.02.2024, 20:20

Vezi și

Nu e un joc video! Nu e un film! E realitatea. 50 de nave de război sunt aliniate în Oceanul Atlantic: portavioane, distrugătoare, fregate, corvete. Însoțim militarii NATO care se pregătesc să apere Europa în cazul unui război cu Rusia. Începe cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece - Steadfast Defender 2024.

Misiunile sunt executate în dreptul unora dintre cei mai puternici aliați NATO. Franța, Belgia, Olanda și Marea Britanie. Suntem preluați din baza militară RAF Valley, de pe coasta de vest a Marii Britanii. Ca sa ajungem la navă trebuie să mergem întâi cu elicopterul.

  • Sonia Simionov, reporter Observator: Am decolat, pentru a ajunge pe nava de război e nevoie să zburăm deasupra marii aproximativ 30-40 de minute, și, bineințeles, pentru asta e nevoie de un echipament special, că cel pe care îl port eu acum, pentru situații extreme.

Suntem într-un NH-90 naval. Un elicopter special construit pentru zborurile deasupra apei și pentru aterizări pe nave de război. Aparține forțelor aeriene spaniole. La fel ca tot dispozitivul naval din care vom face parte pentru următoarele cinci zile. 

Pe acelaşi subiect

Aterizam pe heliportul navei de război. Aici sunt 150 de militari. Dispozitivul nostru de luptă are șapte ambarcațiuni. Una dinte ele este de suport pentru toate celelalte. Se numeşte Cantabria, este cea mai mare din grupul ei, iar dimensiunile sunt impresionante: 174 de metri lungime și 23 de metri lățime. 

  • Sonia Simionov, reporter Observator: Cantabria este nava stâlp, cum îi spune echipajul. În vreme de război, alimentează cu combustibil, hrană și apă toate ambarcațiunile de luptă din dispozitivul ei și are și rolul să înlocuiască muniția, armamentul și echipamentele militare.

Nava-suport stă întotdeauna în mijlocul grupului, astfel, la nevoie, toate celelalte ambarcațiuni ajung repede la ea

 Transportă 300 de tone de armament și muniție, 470 de tone de hrană, 215 tone de apă și aproape noua mii de metri cubi de combustibil. Elicopterele sunt alimentate pe heliport, în timp record. Cu navele, însă, nu e aşa simplu. 

  • Sonia Simionov, reporter Observator: Vremea nu e tocmai potrivita pentru manevra care urmează să fie efectuată aici. Așteptăm să se alinieze una dintre navele de război din dispozitiv pentru a fi alimentată cu combustibil. Hai, să vedem nava!

Amiral Juan de Borbon. Trebuie să se alinieze paralel cu Cantabria și să păstreze, apoi, aceeași viteză. 12 noduri. Adică peste 20 de kilometri pe oră.

De pe distrugător se trage cu un harpon care traversează o funie între nave. Așa se măsoară distanța. Un alt fir, de data asta de oțel, este lansat de lângă rezervor. Pe el sunt legate, apoi, pompele uriașe care sunt trimise de pe un vas pe celălalt.

  • Luis Astorga Boccherini, ofițer Forțele navale spaniole: Ei câștiga cel puțin șase ore pe care le-ar pierde să alimenteze în port, plus timpul de care ar fi nevoie ca ei sa iasă din aria de interes pentru a ajunge la cel mai apropiat port, apoi sa revină. Deci, putem câștiga cateva zile, dar ce e cel mai important, nu părăsim zona de interes.

Pentru aceasta manevră este nevoie de aproape tot personalul navigant. Ofițerii din camera de comandă care trebuie să păstreze distanța perfectă dintre nave, marinarii din sala rezervoarelor care pompeaza combustibil și cei care asigură, efectiv, precizia manevrei. 

Se putea și mai rău, spune Jonathan. Marinarii de pe Cantabria au executat astfel de misiuni și pe valuri de șapte metri și vânt de peste 100 de kilometri pe oră.

  • Jonathan Mato, marinar: Ca să fiu sincer, îmi place foarte mult să fiu aici. Simt că fac ceva pentru țara mea și nu doar pentru țara mea și pentru lume, pentru NATO și cred că fac o meserie foarte frumoasă.

Jonathan are 29 de ani și și-a ales cariera în urmă cu cinci ani. Acum, este primul responsabil pentru echipamentul de manevră. Iar ambiția lui nu se oprește aici.

  • Jonathan Mato, marinar: Vreau să evoluez, vreau să ajung sergent și sa îmi cresc cariera în Armată. 

După patru ore, misiunea de alimentare a fost îndeplinită. Urmează însă provocări mult mai mari. Militarii vor testa timpul și modul de reacție în cazul unui atac aerian cu rachete.

Toată desfășurarea de forțe, mâine seară, la Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Exclusiv Observator » Echipa Observator, pe o navă de război la Steadfast Defender 2024. Cum arată cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece