Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Cât de "tradiţionale" sunt de fapt produsele tradiţionale de Crăciun? "Din 6 furnizori, 4 au probleme"

Dai un ban, dar ştii că face. Asta îşi spun românii când plătesc şi câte 100 de lei pe un kilogram de lebăr sau de tobă tradiţională. Cumpără de fapt produse pline de grăsime, zgârciuri sau chiar apă. O echipă Observator a făcut turul magazinelor cu produse de Crăciun şi a trimis probe la testare, în laborator. Rezultatele sunt revoltătoare. Urmăriţi un material din seria Ce ne puneţi în mâncare?.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 21.12.2023, 20:02

Vezi și

"Niciunul din toate cele patru tipuri de tobă nu corespunde recomandărilor legale Şi la lebăr, deşi ne-am aştepta să fie din ficat, nu s-a folosit ficat, s-au folosit zgârciuri, soric, carne de calitatea a doua, a treia sau fara calitate", a declarat Alexandru Cîrîc, director general al ICA.

Aproape 5.000 de controale au făcut autorităţile doar luna aceasta

Problema lor e de fapt problema noastră. Căutăm gustul tradiţional, plătim bani grei convinşi că astfel de produse sunt mai sănătoase, dar mulţi ne vând doar o iluzie. Oferta sună bine. Ca să vedem şi ce conţine marfa, e o singură cale. Am vizitat astăzi mai multe târguri tradiţionale din Bucureşti şi am ales câteva produse pentru testare. Toba taraneasca, carnatii de casa, lebar, mai multe feluri de salam plus sorici si jumari. Am ales si cateva produse traditionale gata preparate - piftia dim porc si oportie de salata de boeuf.

Am cumpărat produse similare şi din supermarket, şi din pieţe. Le-am dus direct la Institutul de Cercetări Alimentare. După o săptămână, ne-am întors după rezultate. "Ne-ati adus patru tipuri de toba. Niciunul din toate cele patru tipuri de toba nu corespunde recomandarilor legale", a declarat Alexandru Cîrîc, director general al ICA. Tobă din zgârciuri, lebăr fără ficat, jumări fără carne. Sunt doar câteva dintre concluzii.

"72% grasime si 8,8% umiditate, ne duce la concluzia ca jumerii sunt o grasime uşor fiartă. Din 6 surse, 6 furinizori, 4 furnizori au probleme, dintre care 2 au probleme majore. Sunt fie prea vechi, au un continut prea mare de apa, sunt pline de soric, urechi si zgarciuri in general", a declarat Alexandru Cîrîc, director general al ICA. Am cerut explicaţii de la vânzători. Primul s-a arătat surprins. Spune că aduce mezelurile de la un producător din Sibiu. "Eu le fac comanda si el mi le face de pe o zi pe alta. Mie imi da certificat de conformitate, termene, tichete", spune un comerciant. Alt producător a refuzat să comenteze.

Aproape 5.000 de controale au făcut autorităţile doar luna aceasta. Au găsit peste patru tone de produse expirate, fără atestate ori ţinute în condiţii murdare. Nici amenzile de 3 milioane şi jumătate de lei n-au rezolvat problema. "Noi alegem de multe ori cu ochii, alegem dupa pofte, ni se par cele mai bune produse cele de culoare vie, atractiva, desi de multe ori este exact invers, in sensul ca daca vorbim despre mezeluri, un mezel rosu atractiv poate fi imbibat cu euri care sa l tina in starea asta. Faptul ca unele sunt imbibate cu apa, este iarasi o metoda ca sa atarne mai greu la cantar si sa cumperi un produs, practic cumperi apa la pret de carne", a declarat Şerban Damian, nutriţionist. Sunt escrocherii din care pierd şi cumpărătorii, şi producătorii cinstiţi, care nu mai au loc pe piaţă. Noi vom continua să testăm alimente şi să punem aceeaşi întrebare: Ce ne puneţi în mâncare?

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Exclusiv Observator » Experiment Observator. Cât de "tradiţionale" sunt de fapt produsele tradiţionale de Crăciun? "Din 6 furnizori, 4 au probleme"