Antena Meniu Search
x

Un proprietar anunță că vinde o garsonieră de 16 mp în București, cu 11.000 de euro. Ce se întâmplă când mergi la vizionare

Cutii de chibrituri. Asta vând unii proprietari în cartiere considerate a fi rezidențiale, deși aduc a "cămine de nefamiliști" de pe vremea comunismului. Sunt ilegal de mici, dar foarte căutate. O spun chiar dezvoltatorii imobiliari și cei care vând proprietăți ce nici măcar nu respectă standardele legale. Motivul? Aduc costuri reduse la întreţinere. Iar acest aspect, pentru unii români, contează mai mult decât dimensiunea locuinței. Un material din seria Coșmar Residence.

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 17:17

bloc de locuințe
Un proprietar anunță că vinde o garsonieră de 16 mp în București, cu 11.000 de euro. Ce se întâmplă când mergi la vizionare - Observator

În ţara în care legea construcţiilor obligă dar nu sancţionează, fiecare construieşte cum vrea. În cartierele rezidenţiale, garsonierele au ajuns să măsoare mai puţin decât locuinţele sociale de pe vremea comunismului. Bucuroşi de preţul mic, oamenii cumpără cutii de chibrituri. 

Adrian Pandelescu, manager departament financiar: Noi spunem, în piaţă imobiliară, că preţul vinde întotdeauna şi va fi primul factor determinant pentru alegerea unei locuinţe. 

Radu Negoiţă, arhitect: Ele ar trebui să fie considerate, de facto, în afara legii, iar statul ar trebui să ia măsuri. 

Legea acceptă o abatere de maximum 10%, deci suprafaţa minimă acceptată e de 33,3 metri pătraţi. Nu poţi avea o cameră de zi mai mică de 18 metri pătraţi. Bucătăria şi locul de luat masa ar trebui să aibă minimum 7,5 metri pătraţi, iar baia, cel puţin 4,5 metri pătraţi. Site-urile imobiliare sunt însă pline de "anomalii". 

Pe acelaşi subiect

Mihai Cristian, consultant tehnic imobiliare: Sunt nişte tertipuri care se folosesc...

Reporter: Funcţionează?

Mihai Cristian, consultant tehnic imobiliare: Funcţionează... Toată lumea se bucură la preţ. 

Cel mai des, vânzătorul trişează şi include suprafaţa balconului sau a terasei în calculul metrilor pătraţi utili. 

Adrian Pandelescu, manager departament financiar: În aceste suprafeţe nu se numără balconul şi nici golurile dintre uşi, acele praguri de trecere, cum sunt ele cunoscute.

La periferie, te aştepţi să găseşti locuinţe cu suprafeţe generoase. Am vrut să vedem cum arată o garsonieră pe care constructorul cere aproape 35.000 de euro. Suntem în Chiajna, în faţa unui bloc proaspăt recepţionat. Vânzătorul se laudă că l-a construit în timp record: 9 luni.

Discuție cameră ascunsă:

- Nou, nouţ. Acum l-am dat în folosinţă. Haideţi la etajul 1 să vă arăt. Baie, living, aici e un hol şi aici e bucătăria, cu ieşire în balcon. Bucătăria e închisă, e mare.

-Cât are, câţi metri pătraţi?

- Păi nu le ştiu din cap, vă daţi seama. 

- Aici cât să fie? 15 metri pătraţi sunt?

- Nu, cam 13,8 metri pătraţi, 14 metri.

Părem nehotărâţi, aşa că vânzătorul ne îmbie şi cu nişte locuinţe maia mici. Ne avertizează, însă, că preţul nu e negociabil. 

Discuție cameră ascunsă:

Şi preţul final?

- Preţul final? Astea la 30 de metri pătraţi sunt la 34.500 de euro "pe cash". Şi mai am unele mai micuţe la 28 de metri pătraţi, dar alea sunt la 32.000 euro. Mai jos nu merg. 

- Ştiu că la garsoniere trebuie să fie minimum 37 de metri pătraţi utili...

- Păi dacă ar fi la 37 metri pătraţi utili, nu ar mai construi nimeni, pentru că suprafeţele mari nu se vând. Aţi înţeles? Eu construiesc de 10 ani şi ştiu ce să construiesc şi aici pe zonă ce se cere. Dacă fac garsoniere la 40 de metri pătraţi să le vând la 44 - 45.000 de euro, le vând greu. 

Coșmar Residence: Când contează doar profitul, litera legii e opţională

La fel şi confortul celor care stau la demisol în igrasie şi sunt treziţi noaptea de farurile maşinilor care parchează în fereastra lor. 

Discuție cameră ascunsă: 

Se închiriază "avion"! Acolo la blocul din mijloc am avut un spaţiu mare la parter, de 500 de metri. Am recompartimentat şi am făcut 10 garsoniere la demisol. Într-o săptămână le-am închiriat pe toate. Acolo am garsoniere şi de 25 de metri jumătate. Cele mai mari au 29 de metri pătraţi. Pe alea mici le am închiriate pe 220 de euro şi pe alea mari cu 270 de euro. 

Plecăm din Chiajna fără să cumpărăm, însă nu înainte de a afla ce pierdem. Şi că nu ar trebui să ne mai informăm de la televizor. 

Discuție cameră ascunsă: 

- De la anul, din ianuarie, se vor scumpi. 

- Cât credeţi că ar creşte preţul?

- Păi cel puţin o să crească cu 10-12%. Ăştia bat câmpii pe la televizor, să stea lumea. Adică sunt nişte de reporteri care vorbesc şi fac nişte chestii dar se vor scumpi de la anul. 

Ne încercăm norocul şi în Sectorul 5. Nu de alta, dar suntem invitaţi să cumpărăm, cu doar 11.000 de euro, o garsonieră de 16 metri pătraţi. Anunţul nu e însoţit de poze. La adresă, nu o putem viziona. Proprietarul nu are cheia la el. 

Discuție cameră ascunsă:

Mai lăsăm o sută, două... E o cameră simplă şi atât. Confort 3, 16 metri pătraţi. De curând i-am făcut şi cadastru.

- Nu-l avea?

- Nu-l avea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » Un proprietar anunță că vinde o garsonieră de 16 mp în București, cu 11.000 de euro. Ce se întâmplă când mergi la vizionare