Antena Meniu Search
x

Video Cum arată garsonierele de 28 de mp, care se vând cu 32.000 de euro lângă București

Sunt ilegal de mici, dar foarte căutate. Cu asta se laudă dezvoltatorii imobiliari și cei care vând proprietăți ce nici măcar nu respectă standardele legale. Motivul? Aduc costuri mici la întreţinere. Ce mai contează că nicio bancă nu va credita o astfel de achiziţie. Inspectorii în construcţii ridică din umeri neputincioşi: nu au cum să îi sancţioneze pe cei care încalcă legea construind haotic în noile cartiere rezidențiale. Un material din seria Coșmar Residence.

de Redactia Observator

la 01.11.2022, 17:39

Vezi și

În ţara în care legea construcţiilor obligă dar nu sancţionează, fiecare construieşte cum vrea. În cartierele rezidenţiale, garsonierele au ajuns să măsoare mai puţin decât locuinţele sociale de pe vremea comunismului. Bucuroşi de preţul mic, oamenii cumpără cutii de chibrituri. 

Adrian Pandelescu, manager departament financiar: Noi spunem, în piaţă imobiliară, că preţul vinde întotdeauna şi va fi primul factor determinant pentru alegerea unei locuinţe. 

Radu Negoiţă, arhitect: Ele ar trebui să fie considerate, de facto, în afara legii, iar statul ar trebui să ia măsuri. 

Legea e clară: Nu ar trebui să existe garsoniere mai mici de 37 de metri pătraţi

Pe acelaşi subiect

Legea acceptă o abatere de maximum 10%, deci suprafaţa minimă acceptată e de 33,3 metri pătraţi. (INu poţi avea o cameră de zi mai mică de 18 metri pătraţi. Bucătăria şi locul de luat masa ar trebui să aibă minimum 7,5 metri pătraţi, iar baia, cel puţin 4,5 metri pătraţi. Site-urile imobiliare sunt însă pline de "anomalii". 

Mihai Cristian, consultant tehnic imobiliare: Sunt nişte tertipuri care se folosesc...

Reporter: Funcţionează?

Mihai Cristian, consultant tehnic imobiliare: Funcţionează... Toată lumea se bucură la preţ. 

Cel mai des, vânzătorul trişează şi include suprafaţa balconului sau a terasei în calculul metrilor pătraţi utili. 

Adrian Pandelescu, manager departament financiar: În aceste suprafeţe nu se numără balconul şi nici golurile dintre uşi, acele praguri de trecere, cum sunt ele cunoscute.

La periferie, te aştepţi să găseşti locuinţe cu suprafeţe generoase. Am vrut să vedem cum arată o garsonieră pe care constructorul cere aproape 35.000 de euro. Suntem în Chiajna, în faţa unui bloc proaspăt recepţionat. Vânzătorul se laudă că l-a construit în timp record: 9 luni.

Discuție cameră ascunsă:

- Nou, nouţ. Acum l-am dat în folosinţă. Haideţi la etajul 1 să vă arăt. Baie, living, aici e un hol şi aici e bucătăria, cu ieşire în balcon. Bucătăria e închisă, e mare.

-Cât are, câţi metri pătraţi?

- Păi nu le ştiu din cap, vă daţi seama. 

- Aici cât să fie? 15 metri pătraţi sunt?

- Nu, cam 13,8 metri pătraţi, 14 metri.

Părem nehotărâţi, aşa că vânzătorul ne îmbie şi cu nişte locuinţe maia mici. Ne avertizează, însă, că preţul nu e negociabil. 

Discuție cameră ascunsă:

Şi preţul final?

- Preţul final? Astea la 30 de metri pătraţi sunt la 34.500 de euro "pe cash". Şi mai am unele mai micuţe la 28 de metri pătraţi, dar alea sunt la 32.000 euro. Mai jos nu merg. 

- Ştiu că la garsoniere trebuie să fie minimum 37 de metri pătraţi utili...

- Păi dacă ar fi la 37 metri pătraţi utili, nu ar mai construi nimeni, pentru că suprafeţele mari nu se vând. Aţi înţeles? Eu construiesc de 10 ani şi ştiu ce să construiesc şi aici pe zonă ce se cere. Dacă fac garsoniere la 40 de metri pătraţi să le vând la 44 - 45.000 de euro, le vând greu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Cum arată garsonierele de 28 de mp, care se vând cu 32.000 de euro lângă București