Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cinci gafe care au costat-o pe Kamala Harris Casa Albă: Analiză FT

Donald Trump revine la Casă Albă pentru al doilea mandat ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii, după cel din 2016. Republicanul a învins-o pe Kamala Harris în majoritatea statelor cheie. Ce a mers prost pentru actuala vicepreşedintă? O analiză realizată de Financial Times trece în revistă 5 greşeli care au costat-o Casa Albă pe Kamala Harris. 

de Redactia Observator

la 06.11.2024 , 23:36

Cinci gafe care au costat-o pe Kamala Harris Casa Albă: Analiză FT Cinci gafe care au costat-o pe Kamala Harris Casa Albă: Analiză FT - Profimedia

În august, când Kamala Harris l-a înlocuit pe Joe Biden drept candidat al democraţilor la alegerile prezidenţiale, și-a consolidat rapid sprijinul în partid și a șters decalajul dintre Joe Biden şi Donald Trump. Dar după un început puternic, nu a reușit să-și îmbunătățească poziția, arată o analiză Financial Times.

 Acum criticii Kamalei Harris întreabă dacă a făcut suficient pentru a se distanța de Joe Biden, preceput ca nepopular, și pentru a convinge din electoratul dezamăgit de direcția în care se îndreaptă ţara. 

Cinci gafe care au costat-o Casa Albă pe Kamala Harris

Articolul continuă după reclamă

1. Apariţia în emisiunea "The View"

Pe acelaşi subiect

Kamala Harris a fost invitată de postul ABC la începutul lunii octombrie la "The View", un popular talk show creat de jurnalista Barbara Walters, cu moderatoare femei. Însă s-a chinuit să răspundă la o întrebare simplă: ce ar face diferit faţă de Joe Biden. La întrebarea "Ai fi făcut ceva diferit faţă de președintele Biden în ultimii patru ani?" Harris a răspuns: "Nu există un lucru care să-mi vină în minte și am luat parte la majoritatea deciziilor care au avut impact."

Nici în interviurile ulterioare, Harris nu a putut să articuleze care sunt diferențele dintre ea și Joe Biden. Acest lucru i-a permis lui Trump și altor republicani să submineze eforturile Kamalei de a se prezenta drept un preşedinte care va aduce schimbarea într-un moment în care majoritatea americanilor spun că țara se îndreptă într-o direcție greșită cu Biden la Casa Albă.

2. Evitarea întrebărilor dificile

Interviul de la "The View" nu a fost prima dată când Kamala Harris a fost criticată pentru strategia ei media. Vicepreşedinta SUA a evitat în mare măsură interviurile neregizate în primele șase săptămâni de campanie. Asta i-a determinat pe criticii ei să se întrebe dacă este capabilă să răspundă la întrebări dificile.

Harris a fost deseori criticată pentru că dă răspunsuri vagi, nesatisfăcătoare la întrebările reporterilor. De exemplu, când a fost întrebată de un reporter local din Philadelphia ce politici specifice ar propune pentru a reduce costul vieții, în loc să răspundă direct la întrebare, Harris s-a lansat într-un discurs lung, de aproape patru minute, în care a descris cum a fost crescută. 

3. Propunerea de vicepreşedinte: Tim Walz

Deşi l-ar fi putut alege pe guvernatorul din Pennsylvania Josh Shapiro sau pe senatorul de Arizona Mark Kelly, Harris s-a hotărât asupra lui Tim Walz, un fost antrenor de fotbal de liceu, devenit guvernator în Minnesota. Mulți au comentat alegerea drept o tactică pentru a obţine voturile bărbaților din clasa muncitoare din Midwest. Însă Walz a avut probleme în a se poziţiona ca un viitor vicepreședinte.

Şi-a arătat punctele slabe în timpul unei dezbateri din luna octombrie cu vicepreşedintele ales de Trump, JD Vance. Atunci a spus că "a vorbit greșit" când a pretins că se afla în China în 1989, în timpul protestelor din Piața Tiananmen şi s-a descris singur drept "bătut în cap".

4. Probleme de politică externă

Războiul din Orientul Mijlociu și legăturile strânse ale administrației Biden cu Israelul au fost un câmp minat din punct de vedere politic pentru Kamala Harris. Adesea ea a apărat politicile Casei Albe, încercând în același timp să se distanţeze de Biden.

A insistat că va sprijini întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra, dar a vorbit cu pasiune despre situația palestinienilor din Gaza și ulterior a cerut o încetare a focului în Liban. Poziţia ei cu privire la Orientul Mijlociu i-a îndepărtat pe alegătorii tineri şi pe cei arabo-americani. În plus, mitingurile ei electorale au fost adesea întrerupte de manifestanţi pro-palestinieni.

Vicepreşedinta a încercat mai multe modalităţi de a trece peste aceste întreruperi. Într-un miting electoral de la începutul lunii august, la Detroit, Harris s-a răstit la un manifestat care a întrerupt-o: "Știi ce? Dacă vrei ca Donald Trump să câștige, atunci spune asta. Altfel, vorbesc eu." Ulterior, a adoptat un ton mai conciliant, încercând să creeze un contrast între ea și Trump. A vorbit despre protestatari spunând că, deși nu este de acord cu unele puncte de vedere ale acestora, spre deosebire de Trump, nu-i consideră "dușmani" pe cei cu care are opinii în contradictoriu. 

5. Comentariul lui Biden despre "gunoaie"

Probabil cea mai mare gafă din campania Kamalei Harris nu a venit de la ea sau de la echipa ei, ci de la Joe Biden. Cu câteva minute înainte ca Harris să țină un discurs important de campanie în Washington, într-un interviu separat Biden i-a numit "gunoaie" pe susținătorii lui Trump. "Singurul gunoi pe care îl văd plutind sunt susținătorii lui. Demonizarea celor de origine latino este de neconceput și nu este american. Este total contrar a tot ceea ce am făcut, a tot ceea ce suntem", a spus Biden.

Ulterior, Casa Albă a publicat o transcriere care sugerează că Biden s-a referit la un singur susținător, nu la toți alegătorii lui Trump. Biden a spus într-o postare pe X că se referea la "retorica plină de ură ...scuipată de susținătorul lui Trump".

S-a referit la actorul şi umoristul Tony Hinchcliffe care a făcut o glumă neinspirată la mitingul lui Donald Trump de la Madison Square Garden. "Există literalmente o insulă plutitoare de gunoaie în mijlocul oceanului în acest moment. Cred că ea se numeşte Puerto Rico", a spus Hinchcliffe.

Dar răul era deja făcut, iar Trump a profitat în ultimele zile de campanie, comparând ieşirea lui Biden cu comentariile lui Hillary Clinton din 2016 când a spus despre susținătorii lui Trump că sunt jalnici ("deplorables"). Într-un exerciţiu de imagine, Trump a condus un camion de gunoi la un miting din Wisconsin și a purtat o vestă reflectorizantă în timp ce ținea un discurs. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Cinci gafe care au costat-o pe Kamala Harris Casa Albă: Analiză FT