Antena Meniu Search
x

Galerie foto „Când mori, nu iei nimic cu tine". Premoniţia unei tinere de 23 de ani, înainte de a muri zdrobită în busculada de Halloween din Seul

O tânără din Sydney, care a murit zdrobită în timpul busculadei create pe străzile din Seul, Coreea de Sud, în seara de Halloween, a postat pe reţelele de socializare un mesaj despre „ideea de moarte” cu doar câteva săptămâni înainte de tragedie. Premoniţia s-a adeverit în seara în care aceasta ieşise să se distreze cu prietenii, după trei ani de pandemie şi restricţii.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 31.10.2022, 13:55

Grace Rached urma să împlinească 24 de ani peste 12 zile. Se pregătise cu mult entuziasm pentru seara de Halloween şi alesese să se deghizeze în Audrey Hepburn înainte de a ieşi alături de 3 dintre prietenii ei, pentru a se bucura de atmosfera de sărbătoare pe străzile din districtul central Itaewon, sâmbătă seara.

​VEZI ÎN GALERIA FOTO IMAGINI DE LA FAŢA LOCULUI 

Peste 150 de oameni şi-au pierdut viaţa în busculada creată pe străzile din Seul

Tânăra, care lucra ca asistentă de producție de film, a rămas pur şi simplu blocată între mulţimile de oameni care apăruseră din toate direcţiile după un zvon potrivit căruia o celebritate locală s-ar fi aflat la faţa locului. În urma busculadei formate, Grace a devenit una dintre cele 153 de victime care şi-au găsit sfârşitul, relatează Daily Mail. Prietenul ei, Nathan Taverniti, a descris pe TikTok clipele îngrozitoare ca fiind „o zdrobire lentă şi agonizantă”

Pe acelaşi subiect

Cei dragi au venit la casa părinţilor ei din Sydney, luni dimineaţă, pentru a aduce un omagi şi pentru a fi alături de aceştia în momentele sfâşietoare. O prietenă apropiată a declarat cu lacrimi în ochi pentru Daily Mail Australia că familia ar dori să se ocupe „în privat” de moartea tragică a tinerei femei, nedorind atenţia presei.

Premoniţia pe care a avut-o tânăra, înainte să moară în tragedia din Seul

Cu doar două zile înainte de dezastru, ea a încărcat un videoclip pe Tik Tok dintr-o excursie în Bali. În imagini Grace apărea înotând, mergând cu bicicleta, dansând şi bucurându-se de clipe frumoase alături de prietenii ei. Se bucura de viaţă cu o linişte care nu i-ar fi dat niciodată de bănuit că zilele-i sunt numărate pe pământ. Nimic nu a atenţionat-o că fericirea care o înconjura avea să se transforme cât de curând într-un coşmar agonizant, în care avea să urle neputincioasă alături de mii de oameni după ajutor, în speranţa că va reuşi să scape cu viaţă. 

Într-o altă postare din luna august a acestui an, tânăra a postat totuşi un videoclip mai sumbru decât cele cu care îşi obişnuise cunoscuţii, intitulat „ce am învăţat în cei aproape 24 de ani de viaţă”.

Când mori, nu iei nimic cu tine. Așa că ai putea mai bine să te bucuri de timpul tău aici", scrisese ea la momentul respectiv, ca o presimţire, fără motiv, al celui mai negru destin pe care-l putea avea.

Producătorul executiv al Electriclime Films, Shahn Devendran, a descris-o pe Grace Rached drept un om „bun la suflet”. Este o veste cu adevărat devastatoare”, a declarat Devendran pentru Daily Mail Australia. „Grace era o persoană distractivă, prietenoasă, plină de viaţă și pasionată, căreia îi plăcea să facă filme și să facă oamenii să râdă. Ea va fi profund amintită de numeroșii ei prieteni şi de familie, precum și de familia ei de aici, de la Electriclime”.

Moartea tinerei, un şoc pentru familie şi prieteni

Grace Rached a fost studentă la Canterbury Girls' High School înainte de a absolvi, în 2016. Într-o declarație pentru Daily Mail Australia, un purtător de cuvânt al Departamentului de Educație a declarat: „Suntem profund întristați să aflăm despre moartea tragică a unei foste eleve de la Canterbury Girls High School. Sincele noastre condoleanțe și cele mai profunde simpatii se adresează familiei elevei și comunității școlare în general”.

Școala va oferi consiliere și sprijin tuturor elevilor și personalului afectați. Cei dragi au inundat de asemenea profilul ei de Tik Tok în weekend cu mesaje de condoleanţe.

„Sper să te odihnești în pace, Grace, în ce situație îngrozitoare să te afli, trimit rugăciuni pentru familie și prieteni”

„Odihnește-te în pace îngerul meu”

„Odihnească-se în pace. Meritai mai mult de atât”, au fost doar câteva dintre comentarii.

Grace Rached era pasionată de călătorie şi zburase prin lumea întreagă cu ajutorul companiei Electric Lime Film, agenţia producătoare de filme pentru care lucra. Într-un interviu online pe site-ul companiei, tânăra și-a descris stilul de viață drept „electrizant”.

„Singapore a fost un vis! Mi-a plăcut să pot întâlni oameni din toate categoriile sociale și să învăț cum funcționează industria. Călătoria este întotdeauna o experiență care îţi deschide ochii”, povestea ea.

Prietenul lui Grace a privit neputincios cum tânăra moare 

Într-un videoclip distribuit pe Tik Tok duminică, prietenul ei a mărturisit că a încercat să o scoată pe din haosul creat pe strada din Seul, dar nu a reușit: Eram acolo când îmi spunea că nu poate respira, am prins-o de mână. Nu a fost nicio fugă, nimic, a fost doar o zdrobire lentă şi chinuitoare. Tot ce am putut vedea era un zid de oameni… era imposibil (s-o salvez)”

Mai târziu a văzut-o dusă pe o targă, iar în cele din urmă a aflat că s-a stins.

O altă tânără prinsă în busculadă alături de Rached a scris pe reţelele de socializare că sora ei se află la Terapie Intensivă. Ambele sunt originare din Coreea de Sud, dar au crescut în Sydney şi au venit în Seul pentru a sărbători Halloween-ul alături de prietena lor, Grace Rached.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Afaceri Externe și Comerț a confirmat de asemenea că printre victime se află şi 19 străini.

Poliţia, acuzată de lipsă de pregătire în cazul dezastrului

Olivia Jacovic, o tânără din Australia de Vest, în vârstă de 27 de ani, care locuiește în Seul, a povestit pentru Channel Nine cum ea și prietenii ei au scăpat din busculadă după mai bine de 40 de minute în care au încercat să se îndrepte spre staţia de metrou.

A fost foarte greu, aveam vânătăi pe brațe din cauza încercării de a mă mişca, dar ne-am lăsat pe margine din fericire și am stat pe zidul de cărămidă și ne puteam uita în sus, a spus ea. Eram doar umăr la umăr, oamenii nu puteau respira, oamenii mai scunzi încercau să ţină capul în sus pentru a putea lua aer, pentru a putea respira. Îmi doream doar să ies de acolo, nu-mi păsa că mi se rup hainele”

Multe dintre victime, resuscitate de voluntari

„Am văzut cum oamenii filmau, cântau și râdeau în timp ce prietenii mei mureau împreună cu mulți alți oameni”, a declarat prietenul lui Grace, Taverniti. „Am fost acolo, încercând să scot oamenii pentru că nu erau destui ofițeri de poliție și nimeni nu făcea nimic pentru a face mulțimea să se oprească. Urlam, zicând : «trebuie să te întorci, trebuie să te întorci, oamenii mor», dar nimeni nu ne asculta. Am așteptat 30 de minute să ajungă poliția unde mă aflam. A durat peste o oră pentru a ajunge mai multă poliție și chiar mai mult pentru serviciile de urgență”.

El a confirmat că foarte multe resuscitări au fost făcute de voluntari, nu de serviciile de urgenţă.

Erau oameni întinşi pe asfalt, li se făcea resuscitare nud e către medici, ci de oameni la întâmplare, oricine ştia să acorde primul ajutor”, a povestit el. Sunt trist. Sunt devastat de această situație care ar fi putut fi evitată atât de ușor, dar nimeni nu m-a ascultat”.

Femeia din Sydney, Julia Cho, a fost una dintre cele patru prietene ale lui Taverniti care şi-a împărtăşit experienţa traumatizantă pe TikTok. Tânăra a spus că sora ei e la terapie intensivă, iar un alt prieten şi-a pierdut viaţa în busculada formată pe strada din Seul, în seara de Halloween. A făcut de asemenea acuzaţii la adresa poliţiei şi serviciilor de urgenţă, pentru cât de greu a fost gestionată situaţia de criză.

„Autoritățile locale stăteau şi aşteptau, i-au lăsat neajutoraţi pe oameni, în ciuda faptului că știau că există o cantitate excesivă de oameni pe străzi, blocaţi în busculadă. S-a întâmplat foarte devreme în noapte. Oamenii se sufocau, se răsturnau unul peste altul și se zdrobeau. Liderii și autoritățile dețin singura responsabilitate și au eșuat să salveze oamenii”, a mărturisit Julia Cho.

Serviciile de urgență din Seul au fost copleșite de amploarea situaţiei, după ce a fost creată o busculadă în rândul unei mulţimi de peste 100.000 de oameni care participau la Festivalul de Halloween 2022 al orașului.

A fost prima dată când festivalul se desfășura în totalitate, după 3 ani de restricţii ale pandemiei Covid, iar oamenii au ieşit să se distreze şi să profite de libertatea după atâta timp. Nimeni nu credea însă că distracţia se va transforma în cele din urmă într-un infern. Busculada s-a format la scurt timp după ora locală 22:00. Oficialii au confirmat că zeci de persoane au intrat în stop cardiac, iar numărul deceselor este încă de așteptat să crească. Un număr nespecificat de persoane se află în stare critică la spital.

Victimele, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani

Fotografiile de la fața locului au arătat cel puțin 25 de cadavre întinse pe asfalt pe străzile din Seul, ascunse sub pături galbene. A fost fotografiată și o linie separată de cadavre acoperite cu pături albastre.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat duminică dimineață că busculada mortală „nu ar fi trebuit să se întâmple”. „În centrul Seulului, a avut loc o tragedie și un dezastru care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Yoon într-un discurs național, jurând că va „investiga în detaliu” incidentul și se va asigura că nu se va mai întâmpla niciodată.

Potrivit agenților locali de intervenție, multe dintre victime erau femei în vârstă de 20 de ani, iar majoritatea erau adolescenți sau persoan în vârstă de douăzeci – treizeci de ani.

O morgă a fost improvizată într-o clădire din zonă din cauza numărului uriaş de decese

O morgă improvizată a fost înființată într-un club dintr-o clădire alăturată din cauza numărului mare de decese. Oficialii au adăugat că busculada mortală ar fi avut loc după ce o mulțime mare de oameni a început să se îndrepte pe o alee îngustă din apropierea hotelului Hamilton, un loc important pentru petreceri din Seul, după ce au auzit zvonuri că o celebritate se afla în apropiere.

Zeci de oameni au primit CPR pe străzile din Itaewon, în timp ce mulți alții au fost duși la spitalele din apropiere. Un martor a descris gravitatea situaţiei: „Oamenii erau așezați peste alții ca un mormânt. Unii își pierdeau treptat cunoștința, în timp ce unii păreau deja morți”.

Fotografiile și videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat scenele oribile de panică în urma busculadei și eforturile disperate ale oamenilor de a scăpa cu viaţă.

Peste 1.700 de angajaţi ai serviciilor de urgenţă chemaţi din toată Coreea de Sud au intervenit pentru a acorda ajutor într-un dintre cele mai mortale busculade de mulţime din istoria recentă. Atât medici, cât şi voluntari au încercat să acorde ajutor direct pe asfalt, resuscitând persoanele căzute la pământ fără viaţă, într-un fundal al urletelor neoprite din partea celor care sperau că nu aşa îşi vor găsi sfârşitul.

Bilanţul provizoriu arată 153 de morţi, 19 dintre ei cetăţeni străini, şi 82 de răniţi, mulţi dintre ei în stare foarte gravă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » „Când mori, nu iei nimic cu tine". Premoniţia unei tinere de 23 de ani, înainte de a muri zdrobită în busculada de Halloween din Seul