NATO dă replica Rusiei: Nu negociem prezența militară a alianței pe teroritoriul statelor membre
Secretarul general adjunct al NATO exclude orice negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre. Rusia cere retragerea trupelor NATO din România şi Bulgaria. Este doar una dintre cerinţele de pe masa negocierilor cu Statele Unite înainte de posibila invadare a Ucrainei. O solicitare inadmisibilă, a transmis Ministerul Afacerilor Externe din România. Preşedintele Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării miercuri, pe 26 ianuarie.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a exclus vineri orice posibilitate de negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre, după ce Rusia a cerut ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din ţările care au aderat la această alianţă după 1997, menţionând explicit România şi Bulgaria. Lista cuprinde în total 14 ţări din fostul bloc comunist.
''Răspunsul nostru a fost şi rămâne la fel de clar şi de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul ţărilor NATO. Este treaba NATO unde şi în ce configuraţie, în funcţie de nevoile de securitate, ne aşezăm prezenţa militară în ţările NATO'', a scris oficialul pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.
Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunţat vineri că garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ încetarea extinderii blocului militar şi revenirea la graniţele sale din 1997, precum şi plecarea forţelor NATO din ţările care au aderat după acest an, între care România şi Bulgaria.
''Nu este problema Federaţiei Ruse, aşa cum noi nu spunem Federaţiei Ruse unde să îşi pună sau să nu îşi pună propriile forţe pe teritoriul său. Ceea ce spunem Federaţiei Ruse este că e totalmente anacronic şi este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poţi să ameninţi cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent şi democratic din Europa'', a adăugat Mircea Geoană.
- Bulgaria respinge solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO: ”Suntem țară suverană, am ales să fim...
- EXCLUSIV. Reportaj Observator din Donbas, ultimul avanpost al Kievului în faţa separatiştilor. Oamenii folosesc...
- Moscova își arată "mușchii". Marina rusă a publicat imagini de la exerciţiile cu rachete Kalibr, care pot lovi...
''Aceasta este linia cu adevărat roşie, nu cea pe care o spune şeful diplomaţiei de la Moscova'', a insistat oficialul NATO.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut o întâlnire de o oră şi jumătate vineri, la Geneva, la finalul căreia au declarat amândoi, în conferinţe de presă separate, că Statele Unite au promis un răspuns scris săptămâna viitoare asupra cererilor Moscovei cu privire la arhitectura de securitate europeană, după care va avea loc o nouă întâlnire la acelaşi nivel.
Rusia vrea control absolut la Marea Neagră
Rusia vrea control absolut la Marea Neagră şi după mai mulţi ani în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de scutul anti-rachetă de la Deveselu cere acum răspicat retragerea trupelor şi echipamentelor militare NATO din ţara noastră, dar şi din Bulgaria. Solicitarea Rusiei se bate cap-n cap însă cu principiile care stau la baza Alianţei. ”Unitatea este cea care ne oferă putere. O putere despre care pot spune că Rusia nu o poate egala. De asta construim alianţe voluntare şi partneriate în primul rând.”, a spus Antony Blinken, secretar de stat SUA.
”Am fost cât se poate de clar cu Vladimir Putin. Să nu fie niciun fel de neînţelegeri, orice mişcare de trupe ruseşti peste graniţa în Ucraina, va fi considerată o invazie.” a lămurit Joe Biden.
Un eventual acord ar putea însemna că Occidentul ar închide ochi la ocuparea Donbasului de către Moscova, iar în schimb Kremlinul nu va mai pretinde ca NATO să îşi retragă trupele şi armamentul de pe flancul estic al Alianţei. Este cel mai negru scenariu pentru majoritatea locuitorilor din Donbas, deja sătui de război.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰