Prima imagine din satelit care arată distrugerile de pe Insula Șerpilor după ce ucrainenii i-au înjurat pe ruși
Maxar Technologies, compania de tehnologie spațială care a ținut lumea la curent cu avansul trupelor ruse în războiul din Ucraina grație imaginilor din satelit, a publicat prima imagine clară cu Insula Șerpilor după atacul rușilor de pe 24 februarie.
Imaginea, realizată duminică de Maxar Technologies, arată daunele asupra unor clădiri în urma atacurilor militare rusești, precum și o navă rusească ancorată în Marea Neagră, relatează CNN. Fotografia confirmă informațiile de la începutul invaziei ruse conform cărora insula a fost atacată după ce grănicerii ucraineni au refuzat inițial să se predea şi au înjurat nava rusă care i-a somat, potrivit unei înregistrări audio. ”Suntem o navă de război rusă. Vă sugerez să depuneţi armele şi să capitulaţi, ca să nu curgă inutil sângele unor victime. Altfel veţi fi bombardaţi”, au anunţat invadatorii la megafon. ”Navă rusă, du-te-n mă-ta!”, i-au răspuns atunci grănicerii ucraineni.
Inițial autoritățile ucrainene au anunțat că grănicerii au fost uciși și că vor fi decorați postum de Volodimir Zelenski, dar la câteva zile armata ucraineană a revenit spunând că sunt „în viață și sănătoși”, dar luați prizonieri de armata rusă. Potrivit Marinei Ucrainene, garnizoana de pe insulă a respins două atacuri ale forțelor ruse, dar în cele din urmă a fost nevoită să se predea „din cauza lipsei de muniție”.
Ucrainenii au spus că atacatorii ruși au distrus infrastructura insulei, inclusiv faruri, turnuri și antene iar o parte din pagube poate fi văzută în fotografia surprinsă din satelit. În imagine, se observă cum unele dintre clădirile cu acoperiș roșu din centrul insulei au fost avariate semnificativ de bombardamentele rusești. Deși părți ale insulei sunt acoperite cu zăpadă, pot fi văzute cratere de impact.
Nava din larg a fost identificată de Maxar ca navă de debarcare din clasa Ropucha. Insula Șerpilor, cunoscută și sub numele de Insula Zmiinyi, se află la aproximativ 45 km de România și la 48 de kilometri de Ucraina, în nord-vestul Mării Negre. Este la aproximativ 300 de km vest de Crimeea, teritoriul ucrainean pe care Rusia l-a anexat în 2014.
Deși are o suprafață de numai 18 hectare, Atlantic Council a numit-o un punct „cheie pentru revendicările teritoriale maritime ale Ucrainei” în Marea Neagră. Subliniind importanța sa strategică, Zelenski a oferit anul trecut aici un interviu presei ucrainene înainte de un summit despre inversarea anexării Crimeei de către Rusia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰