"Duceţi-vă dracului". Ultimele cuvinte ale unui soldat, bombardat de navele ruseşti pe Insula Şerpilor: 13 militari au murit la 50 km de România
La finalul zilei de joi, 24 februarie, prima zi de război în Ucraina, Rusia a reuşit să captureze Insula Şerpilor. Aflată la doar 50 de kilometri de Sulina, Insula Şerpilor reprezintă un punct strategico-militar și economic.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Treisprezece poliţişti de frontieră au murit apărând Insula Şerpilor, din Marea Neagră a anunţat Poliţia de Frontieră din Ucraina. Preşedintele Vladimir Zelenski a anunţat că cei 13 vor primi postmortem distincţia de Erou al Ucrainei.
CNN prezintă un scurt clip în care este redat dialogul dintre nava rusească de atac şi ucrainenii care apărau Insula Şerpilor. "Suntem o navă militară. Suntem o navă militară de război. Vă recomandăm să depuneţi armele pentru a evita o baie de sânge şi victime pe care nimeni nu şi le doreşte. Dacă nu respectaţi ordinul, vă bombardăm", a fost anunţul făcut de nava rusească. De partea cealaltă, răspunsul a fost scurt: "Duceţi-vă dracu".
De ce importantă Insula Şerpilor
Cu o suprafață de doar 17 hectare, Insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic.
Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât în 2009 că României îi revine 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă insulă, deși pretențiile teritoriale ale ambelor state aflate în dezacord (România și Ucraina) erau semnificativ mai mari.
Se remarcă a fi prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României de după Marea Unire din 1918.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰