Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O altă regiune rusă, bombardată de Ucraina, declară stare de urgență. Invazia ucrainenilor în Kursk a intrat în a doua săptămână

Război în Ucraina. Guvernatorul regiunii Belgorod a declarat stare de urgență şi susţine că bombardamentele zilnice ucrainene distrug case și ucid civili. Ucraina a invadat regiunea rusă Kursk pe 6 august şi susţine că acum controlează acolo 74 de localităţi. Putin a acuzat Ucraina de "comiterea de crime" împotriva poporului rus și a spus că va primi un răspuns pe măsură. Nu există informaţii că trupele ucrainene au intrat şi în Belgorod, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 14.08.2024 , 11:31

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a decretat miercuri stare de urgenţă, evocând o situaţie "extrem de dificilă" cauzată de bombardamentele forţelor ucrainene asupra acestei zone frontaliere.

Stare de urgenţă în Belgorod, bombardată de Ucraina

"Situaţia din regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă şi tensionată din cauza bombardamentelor forţelor armate ucrainene. Case au fost distruse, civili au fost ucişi sau au fost răniţi", a scris pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladkov. "Pentru a asigura o protecţie sporită a populaţiei şi a aduce un sprijin suplimentar victimelor, starea de urgenţă va fi instituită la nivel regional", începând de miercuri, a adăugat el.

Articolul continuă după reclamă

Gladkov a informat cu privire la atacuri ucrainene cu drone împotriva a două sate ale regiunii, Şebekino şi Ustinka. Autorităţile regiunilor Kursk, Voronej şi Briansk au informat la rândul lor că drone provenite din Ucraina au fost doborâte de apărarea aeriană rusă în timpul nopţii.

Pe acelaşi subiect

Rusia a anunţat miercuri că a doborât peste noapte 117 drone ucrainene peste teritoriul său şi 4 rachete, inclusiv peste Voronej, adânc pe teritoriul său. Ucraina desfăşoară din 6 august o ofensivă de anvergură în regiunea rusă Kursk, ce se învecinează cu regiunea Voronej, revendicând cucerirea a peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul rus. Autorităţile ruse au recunoscut la rândul lor, luni, pierderea a 28 de localităţi şi câştiguri teritoriale ucrainene ce se întind pe o zonă de 40 de kilometri lăţime şi 12 kilometri profunzime.

Potrivit unor calcule realizate de AFP marţi pe baza unor surse ruse difuzate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecţie american, trupele ucrainene au avansat 800 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk. Comparativ, Rusia a avansat 1.360 de kilometri pătraţi pe teritoriul ucrainean începând din 1 ianuarie 2024, potrivit analizei France Presse.

Unde este Belgorod

Belgorod este o regiune din vestul Rusiei, în apropierea graniței ruso-ucrainene. Este învecinată cu Kursk invadată de trupele ucrainene marțea trecută și unde acum controlează zeci de localităţi, în principal sate. Zeci de mii de localnici au fost obligaţi să-şi părăsească casele din Belgorod și Kursk de la incursiunea surpriză.  În prezent, nu există informaţii confirmate care să arate că trupele ucrainene au intrat în Belgorod, potrivit BBC. 

Stare de urgenţă decretată în Belgorod bombardată de Ucraina

BBC

Prima reacţie a lui Joe Biden 

Președintele american Joe Biden a declarat marţi seară că a fost informat la fiecare patru - cinci ore în ultimele șase - opt zile despre acțiunile Ucrainei în Rusia. "Creează o adevărată dilemă pentru Putin", a fost prima reacţie a liderului american. Potrivit acestuia SUA sunt în contact constant cu ucrainenii. El a refuzat să ofere alte detalii: "Asta este tot ce voi spune despre asta cât timp este în desfăşurare". 

Ucraina revendică ocuparea a 74 de localităţi în Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut marţi că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localităţi pe teritoriul rus în urma ofensivei-fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniţă Kursk ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

"În pofida luptelor dificile şi intense, înaintarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă (...) Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei", a spus preşedintele ucrainean pe Telegram. Tot potrivit preşedintelui Zelenski, trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk.

Ruşii: Armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile de sabotaj

Guvernatorul interimar al acestei provincii, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări după ce au pătruns 12 km în adâncime şi 40 de km lăţime de-a lungul graniţei. "Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene", a explicat Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri. În urma ofensivei ucrainene, Rusia a anunţat evacuarea a circa 200.000 de persoane, pe lângă cele din provincia Kursk evacuări fiind iniţiate şi din provincia învecinată Belgorod, ameninţată de asemenea de incursiunile ucrainene.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » O altă regiune rusă, bombardată de Ucraina, declară stare de urgență. Invazia ucrainenilor în Kursk a intrat în a doua săptămână