Nicio surpriză la alegerile din Belarus. Alexander Lukașenko a câștigat al șaptelea mandat, cu 87.6% dintre voturi (sondaj)
Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, este pe cale să câştige al şaptelea mandat de cinci ani, obţinând 87,6% din voturi la alegerile desfăşurate duminică, potrivit unui sondaj la urne prezentat la televiziunea de stat, transmite Reuters.
- Noi detalii despre jaful tezaurului dacic. Cine sunt presupuşii hoţi din clanul Remmo. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Mercenari români, înconjuraţi de rebelii din Congo, care au cucerit oraşul Goma. Anunţul MAE
Comisia electorală a anunţat că rata de participare a fost de 81,5%, dintr-un total de 6,9 milioane de alegători. Alexander Lukaşenko, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, conduce ţara din 1994.
Atât SUA, cât şi Uniunea Europeană au declarat înaintea alegerilor că acestea nu vor putea fi libere şi echitabile întrucât media independente sunt interzise în Belarus şi principalii opozanţi au fost fie închişi, fie constrânşi să plece în afara ţării, transmite Agerpres.
Alexander Lukașenko a ținut o conferință de presă de peste patru ore
În timp ce belarușii votau, Alexander Lukașenko a discutat cu presa internațională în cadrul unei conferințe de presă care a durat mai mult de patru ore și 20 de minute.
- NATO începe să furnizeze informaţii clasificate industriei europene de apărare şi UE - Bloomberg
- Reacția lui Putin când aude care e salariul mediu din Moscova: "N-are cum. E mai mare"
- Noi detalii despre jaful tezaurului dacic. Renumitul clan Remmo din Germania, pe lista suspecților. Ce a descoperit...
- O ţară exotică va relaxa normele privind vizele, permițând turiştilor străini să lucreze de la distanță...
- Volodimir Zelenski a înlocuit din nou comandantul unui front cheie din estul Ucrainei, pentru a treia oară în mai...
Întrebat cum ar putea fi alegerile libere și corecte, având în vedere că toate figurile principale ale opoziției sunt în închisoare sau au fugit din țară, liderul veteran a răspuns: "Unii au ales închisoarea, alții au ales exilul, cum spuneți dumneavoastră. Nu am dat pe nimeni afară din țară".
Acesta a declarat că nimeni nu a fost împiedicat să vorbească în Belarus, dar închisoarea a fost "pentru cei care au deschis gura prea larg, pentru a o spune direct, cei care au încălcat legea".
Alegerile din Belarus, "o farsă"
Statele Unite și Uniunea Europeană au calificat alegerile drept o farsă, având în vedere represiunea oponenților politici și interzicerea presei independente. "Acesta este un afront flagrant la adresa democrației", a declarat șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, în ajunul votului.
Liderul opoziției în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că Lukașenko își pregătește realegerea ca parte a unui "ritual pentru dictatori". Demonstrații împotriva sa au avut loc duminică în Varșovia și în alte orașe est-europene.
Lukașenko a respins criticile ca fiind lipsite de sens și a declarat că nu îi pasă dacă Occidentul decide să recunoască sau nu alegerile.
Atât UE, cât și SUA au declarat că nu îl recunosc ca lider legitim al Belarusului după ce acesta și-a folosit forțele de securitate pentru a zdrobi protestele în masă după ultimele alegeri din 2020, când guvernele occidentale au susținut afirmația lui Tsikhanouskaya potrivit căreia el a falsificat rezultatele pentru a o împiedica să câștige.
Zeci de mii de persoane au fost arestate. Grupul pentru drepturile omului Viasna, care este interzis ca organizație "extremistă", afirmă că există încă aproximativ 1.250 de prizonieri politici.
Lukașenko a eliberat mai mult de 250 în ultimul an din motive umanitare, dar a negat că acest lucru ar fi fost un semnal către Occident pentru a încerca să repare relațiile.
Alexander Lukașenko: "Nu dau doi bani pe Occident"
"Nu dau doi bani pe Occident", a declarat el, adăugând că Belarusul este dispus să discute cu UE, dar nu "să ne plecăm în fața voastră sau să ne târâm în genunchi", transmite Mediafax.
El a declarat că disidenta Maria Kalesnikava este vinovată de "încălcarea regimului", dar că aceasta este sănătoasă și că el a intervenit personal pentru a-i permite să primească vizita tatălui său anul trecut. Printre alți prizonieri proeminenți se numără activistul pentru drepturile omului și laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, care execută o pedeapsă de 10 ani pentru acuzații de contrabandă pe care le neagă.
"În orice stat trebuie să îți asumi responsabilitatea dacă încalci legea. Legea este severă, dar aceasta este legea", a declarat Lukașenko.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰