Elena Lasconi, despre raportul Comisiei de la Veneția privind anularea alegerilor: "Confirmă ce am spus. CCR a dat o decizie abuzivă"
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a susţinut că raportul Comisiei de la Veneţia dat publicităţii luni confirmă că alegerile prezidenţiale de anul trecut au fost anulate "în mod abuziv" de Curtea Constituţională, potrivit Agerpres.
"Comisia de la Veneţia confirmă ce am spus din primul moment: Curtea Constituţională a dat o decizie abuzivă. Comisia de la Veneţia ne spune suficient de clar, pentru cine vrea să audă şi să înţeleagă, că modul în care CCR a anulat la noi alegerile prezidenţiale a fost unul abuziv. Biroul Electoral Central trebuia să ia o decizie în acest caz, nu cei 9 judecători ai CCR, numiţi politic. România are reguli clare pentru alegeri, BEC avea responsabilităţi, dar a preferat să fie un pion într-un joc mai mare, care a dus la călcarea în picioare a democraţiei noastre", a scris lidera USR, luni, pe Facebook.
Potrivit acesteia, Biroul Electoral Central avea obligaţia să menţină votul românilor "în siguranţă" şi să intervină, dar CCR "a fost lăsată să ia această decizie abuzivă" pentru ca nimeni să nu o mai poată contesta.
Elena Lasconi, despre raportul Comisiei de la Veneţia
"Asta nu e democraţie funcţională. Mi s-a spus că greşesc, că sunt subiectivă, că am un interes personal atunci când, din primul moment, am atras atenţia că democraţia noastră este în pericol dacă CCR devine stat în stat. Şi, în ciuda atacurilor constante, am continuat să spun adevărul, să lupt pentru ceea ce este corect! După două luni de la anularea alegerilor suntem, în continuare, în întuneric, fără a avea nicio dovadă privind nereguli şi interferenţe în procesul electoral care ar fi putut afecta rezultatul votului. Nu ştim de la niciunul dintre responsabili care sunt datele concrete pe baza cărora s-a luat această decizie fără precedent", a menţionat Elena Lasconi.
- Calendarul alegerilor prezidenţiale 2025. Nicuşor Dan vrea să o convingă pe Elena Lasconi să se retragă
- Reacția lui George Simion, după raportul publicat de Comisia de la Veneţia: "Vă spune ce vă spun toţi românii:...
- Elena Lasconi, despre raportul Comisiei de la Veneția privind anularea alegerilor: "Confirmă ce am spus. CCR a dat...
- Comisia de la Veneția, despre anularea alegerilor prezidențiale din România: Poate fi permisă doar în...
- Nicușor Dan: Pentru România nu face bine ca, după anularea alegerilor, să fie suspendat președintele
Ea a adăugat că opiniile Comisiei de la Veneţia trebuie respectate şi transpuse în lege, "dacă vrem să rămânem în democraţie". În opinia sa, România se află "în continuare" în situaţia în care deciziile se iau "arbitrar, în spatele uşilor închise, fără transparenţă şi fără dovezi".
Preşedinta USR a precizat că printre concluziile şi recomandările Comisiei de la Veneţia se numără îmbunătăţirea legislaţiei privind anularea alegerilor; decizia de anulare ar trebui să fie luată de BEC şi să poată fi atacată la CCR sau la Instanţa Supremă/specializată; Curtea Constituţională ar putea invalida alegerile doar în circumstanţe excepţionale şi clar reglementate.
Lasconi: "CCR trebuia să motiveze cu dovezi clare de nerespectare a regulilor de campanie"
"CCR trebuia să motiveze cu dovezi clare de nerespectare a regulilor de campanie, nu doar cu informaţii clasificate de la SRI, trebuia să dea părţilor interesate posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere înainte de a de lua decizia. Sunt aici să apăr democraţia şi, în ciuda tuturor piedicilor care mi se pun, voi lupta pentru ca fiecare vot să fie apărat! România merită să fie ţara în care fiecare cetăţean e respectat, iar statul lucrează pentru oameni", a transmis Lasconi.
Comisia de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei, a făcut public luni un raport pe tema anulării alegerilor prezidenţiale din România de către Curtea Constituţională în care consideră, între altele, că anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanţe excepţionale.
Având în vedere că instanţele - inclusiv Curţile constituţionale - se caracterizează prin faptul că doar reacţionează, nu stabilesc ordinea de zi, Comisia de la Veneţia consideră că puterea Curţilor constituţionale de a invalida alegerile din oficiu ar trebui limitată la circumstanţe excepţionale şi reglementată în mod clar, pentru a păstra încrederea alegătorilor în legitimitatea alegerilor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰