Un cablu subacvatic care făcea legătura între Letonia şi Suedia ar fi fost rupt. O navă este suspectată de sabotaj
Un nou cablu subacvatic de telecomunicaţii, care făcea legătura între Letonia şi Suedia, s-a rupt în mod misterios.
Avaria s-a produs în zona economică exclusivă a Suediei, a precizat marina letonă. Din primele date ale anchetatorilor, autorităţile suedeze au deja în vizor o navă pe care o suspectează de sabotaj. În noiembrie, anul trecut, alte două cabluri au fost avariate în doar 48 de ore. Principalul suspect în toate aceste incidente a fost Rusia şi războiul său hibrid.
"Am stabilit că, cel mai probabil, este o avariere externă şi că este semnificativă", le-a declarat premierul Evika Silina reporterilor, după o şedinţă extraordinară de guvern.
Ţările colaborează cu NATO pentru identificarea unui posibil sabotor
Letonia se coordonează cu NATO şi cu state din zona Mării Baltice pentru a lămuri circumstanţele, a indicat ea separat într-o postare pe X. Purtătorul de cuvânt al marinei suedeze, Jimmie Adamsson, a declarat pentru Reuters că este prea devreme pentru a spune ce anume a cauzat avaria sau dacă aceasta a fost intenţionată.
- Dezastru pentru Lucie, modelul AI dezvoltat de guvernul francez. Confundă vacile cu găinile şi nu ştie matematică
- Un italian şi-a dat soţia româncă dispărută. Poliţiştii l-au găsit baricadat în casă şi l-au dus la...
- Trump ar putea tranşa războiul din Ucraina chiar de Ziua Victoriei. Planul SUA: Rusia anexează teritoriile...
- Pacient infectat cu gripă aviară, după ce a intrat în contact cu păsări bolnave. Caz rar în Marea Britanie
- "O adevărată industrie a morţii. Într-o singură zi, puteau arde 10.000 de oameni" Mărturia şocantă a unui...
"Nu ştim, este prea devreme în investigaţie. Nu ştim nici măcar dacă acesta este un accident sau un defect în cablu", a spus el, precizând că NATO are prima responsabilitate pentru anchetă.
NATO a anunţat săptămâna trecută că va trimite fregate, avioane de patrulare şi drone navale în Marea Baltică pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice şi că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva vaselor suspectate de a fi o ameninţare de securitate.
Operaţiunea NATO urmează după o serie de incidente în care cabluri electrice, de telecomunicaţii şi gazoducte au fost avariate după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Cablul rupt duminică făcea legătura între oraşul leton Ventspils şi insula suedeză Gotland, iar avaria s-a produs în zona economică exclusivă a Suediei, a precizat marina letonă.
Furnizorii de telecomunicaţii au putut să se conecteze la rute alternative de transmisie, a comunicat operatorul cablului, Centrul de radio şi TV leton de stat (LVRTC), menţionând că încearcă să închirieze un vas pentru a începe reparaţiile.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰