Antena Meniu Search
x
LIVE

Video "Marşul unui milion de inimi". Cu 2 săptămâni înainte de alegeri, polonezii au ieşit în stradă împotriva partidului de la putere

Un milion de oameni au participat astăzi la un miting anti-guvernamental în capitala Poloniei. Este cea mai mare demonstraţie din istoria Varşoviei. Toţi protestatarii şi-au lipit pe piept o inimă în roșie pentru că opoziţia a numit mişcarea „Marșul unui milion de inimi”. Mitingul are loc cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare. Guvernul de la Varșovia este condus de opt ani de naţionaliști eurosceptici. Protestatarii se plâng că le-a fost furată libertatea şi vor o conducere pro-europeană. 

De Redactia Observator la 01.10.2023, 21:52
Vezi și

Sute de mii de persoane s-au adunat duminică pentru a participa la un marş antiguvernamental la Varşovia, a declarat liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, relatează AFP şi Reuters. Manifestaţia este organizată cu două săptămâni înainte de alegerile legislative despre care partidul de opoziţie Platforma Civică (PO) al lui Donald Tusk afirmă că ar putea decide viitorul Poloniei în Uniunea Europeană şi viitorul său democratic.

"Când văd aceste sute de mii de chipuri zâmbitoare, simt că se apropie un moment decisiv în istoria ţării noastre", a declarat la începutul marşului Donald Tusk, fost premier polonez şi fost preşedinte al Consiliului European. "Se apropie marea schimbare. Acesta este un semn al renaşterii Poloniei", a declarat acesta în faţa mulţimii adunate în piaţa centrală din Varşovia, multe persoane fluturând steaguri ale Poloniei şi UE.

"Marşul unui milion de inimi", aşa cum l-a numit Tusk, a început la ora 10:00 locală. El va marca "unul dintre cele mai mari evenimente" din istoria modernă a Poloniei şi se va număra printre "cele mai mari manifestaţii din Europa din ultimii ani", a dat asigurări liderul opoziţiei.

Fostul preşedinte şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, Lech Walesa, a anunţat că va participa la marş, la fel ca mai mulţi lideri ai partidelor de opoziţie."Toată lumea investeşte în locuri de muncă, în lupta împotriva schimbărilor climatice. Iar nouă ni s-au refuzat aceşti bani pentru că cineva a decis să distrugă democraţia în Polonia", a afirmat la rândul său primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, prezent şi el la miting.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » "Marşul unui milion de inimi". Cu 2 săptămâni înainte de alegeri, polonezii au ieşit în stradă împotriva partidului de la putere