Antena Meniu Search
x

Fostul ministru polonez, care "mulţumea" SUA după scurgerile de gaze din Marea Baltică, și-a sters mesajul

Fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat luni pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică și mesajul: ''Mulţumim, SUA''. Ulterior, politicianul a șters postarea, fără alte explicații.

de Redactia Observator

la 30.09.2022, 11:37

''Nu există o lipsă de capacitate prin conducte pentru a aduce gaze din Rusia în vestul Europei, inclusiv Germania. Unica logică a Nord Stream era ca Putin să poată şantaja sau să pornească în impunitate un război în estul Europei'', a explicat Sikorski în postarea sa, pe care apoi a șters-o câteva zile mai târziu.

Într-un interviu pentru RMF24, ministrul polon de Externe a criticat mesajul lui Sikorski. Politicianul spune că astfel de comentarii distrug imaginea Poloniei, iar fostul său omolog “a luat-o pe un drum greșit”. 

Între timp, MAE rus a transmis că preşedintele american Joe Biden trebuie să spună dacă Statele Unite sunt sau nu în spatele scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, scrie Agerpres.

''Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă Statele Unite şi-au pus în aplicare ameninţarea'', a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, referindu-se la o declaraţie făcută de Biden în luna februarie, când acesta a spus că ''dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2''.

Pe acelaşi subiect

Fostul ministru polonez, care "mulţumea" SUA după scurgerile de gaze din Marea Baltică, și-a sters mesajul

Twitter

Întrebat miercuri mai devreme despre acea declaraţie a lui Biden, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns, potrivit agenţiei EFE: ''nu ştim la ce s-a referit preşedintele SUA''. Pe de altă parte, a remarcat Peskov, firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marele beneficiare ale scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream.

Avarii la Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică

Catalogând drept ''absurdă'' ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, Peskov a adăugat că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici în cel al Europei.

Danemarca şi Suedia, ţări în ale căror ape teritoriale se află zona conductelor afectate, au evocat un posibil sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Ministerul danez al Apărării a estimat miercuri că investigarea acestor incidente ar putea dura mai multe săptămâni.

Livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaze, de unde au rezultat scurgerile, vizibile de la suprafaţa mării sub forma unor vâlvătăi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Fostul ministru polonez, care "mulţumea" SUA după scurgerile de gaze din Marea Baltică, și-a sters mesajul