Antena Meniu Search
x

Video Ruşii ar putea avea interzis în Uniunea Europeană. Kremlinul răspunde cu ameninţări dacă vor fi scoase vizele

Rusia este din nou motiv de dispută în interiorul Uniunii Europene. Acum, mărul discordiei este suspendarea acordării vizelor pentru cetăţenii ruşi. Mai multe state cer insistent ca aceştia să nu mai aibă drept de intrare în UE, în timp ce Germania şi Franţa consideră că poporul rus nu trebuie pedepsit pentru acţiunile lui Putin. În România, Ministerul de Externe a anunţat că susţine suspendarea acordului de vize cu Rusia.

de Redactia Observator

la 30.08.2022, 20:32

Vezi și

Mai multe state de pe flancul estic propun să li se interzică complet ruşilor să călătorească în UE în scop turistic. Ar fi pedeapsa potrivită pentru cei care susţin regimul lui Vladimir Putin. Estonia, Lituania şi Letonia deja nu mai acordă vize turistice cetăţenilor ruşi. Letonia a mers chiar mai departe şi nu le mai permite intrarea în ţară decât în cazul decesului unei rude apropiate. Iar Finlanda a anunţat că va reduce cu 90% numărul de vize turistice rusești pe care le eliberează.

Kremlinul răspunde cu ameninţări

"Sper ca ţările mai mari să înţeleagă că trebuie să existe mai multe restricţii de călătorie pentru cetăţenii ruşi", a declarat Artis Pabriks, ministrul Apărării din Letonia. Marile puteri ale Europei, Franţa şi Germania, se opun însă, sub pretextul că ruşii trebuie să vadă cum trăiesc oamenii în ţările democratice. Statele Unite au spus, la rândul lor, că nu vor să aibă de suferit dizidenţii ruşi sau elitele intelectuale, care vor să plece din Rusia din cauza regimului Putin. "Nu voi fi niciodată în favoarea deciziei de a interzice accesul în Europa a tuturor ruşilor pentru indiferent ce motiv. Cred că trebuie să fim selectivi, nu să interzicem venirea tuturor ruşilor", a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe al UE.

O măsură de compromis ar putea fi suspendarea acordului semnat de Uniunea Europeană şi Rusia în 2007, care prevede facilitarea accesului la vizele comunitare pentru cetăţenii ruşi. În lipsa acestei înţelegeri, ruşii vor plăti mai mult şi vor aştepta în plus pentru a primi viza. "Din punctul nostru de vedere, avem motive întemeiate pentru a susţine că războiul cu Ucraina a fost instigat de preşedintele rus şi că el evită orice sprijin pentru încetarea conflictului", a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Cum era de aşteptat, Kremlinul a răspuns cu ameninţări. "Noi ştim că printre europeni există mai multe puncte de vedere în privinţa vizelor pentru ruşi, dar vom fi foarte atenţi la ce se va întâmpla în continuare. Categoric aceste decizii nu pot fi lăsate să treacă fără un răspuns din partea noastră", a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Încă din martie, transportul aerian şi feroviar spre şi dinspre Rusia a fost interzis de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, ruşii au găsit o portiţă de scăpare. Pleacă din ţară cu maşina şi iau avion sau tren din una din ţările vecine. Doar în luna iulie 170.000 de ruşi au intrat în Uniunea Europeană prin Finlanda. O altă soluţie a găsit şi soţia purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, aflată pe lista de sancţiuni ale Occidentului. La bordul iahtului unui milionar rus, Tatiana Navka, a înşelat vigilenţa pazei de coastă elene şi a petrecut o noapte într-un restaurant din Grecia. Filmarea cu ea spărgând farfurii şi dansând i-a înfuriat, deopotrivă, şi pe europeni, şi pe ruşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ruşii ar putea avea interzis în Uniunea Europeană. Kremlinul răspunde cu ameninţări dacă vor fi scoase vizele