Antena Meniu Search
x

Camioane militare ruse filmate în apropierea reactoarelor de la centrala Zaporojie. Rusia refuză să demilitarizeze zona

Un nou videoclip a apărut pe internet, în care apar vehicule militare rusești în interiorul unei săli de turbine conectate la un reactor nuclear de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, alimentează temerile unui dezastru nuclear. CNN a stabilit locația exactă și a confirmat autenticitatea videoclipului, care a început să circule joi. Nu este clar când a fost realizat videoclipul.

de Adrian Popovici

la 25.08.2022, 10:22

Camioanele militare ruse au fost filmate în interiorul centralei de la Zaporojie - Captură video Twitter

Imaginile prezintă una dintre cele șase camere de turbine situate pe partea de vest a centralei nucleare. Fiecare este construită într-o clădire care găzduiește un reactor nuclear. Vehiculele, care par a fi camioane militare rusești standard, se află în marginea vestică a clădirii de la parter, la puțin peste 130 de metri de reactor. Cel puțin cinci vehicule, cu unul marcat clar cu simbolul "Z", pot fi văzute în videoclip, cu cel puțin două structuri asemănătoare unui cort în apropiere.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Moscova a declarat anterior că singurele echipamente militar de la centrala nucleară sunt cele ale soldaților care asigură paza. Joi, Ministerul rus al Apărării a susținut că imaginile din satelit "arată că armele, în special cele grele, nu sunt plasate pe teritoriul acestei centrale".

CNN i-a contactat pe oficialii ruși pentru comentarii cu privire la ceea ce se află în interiorul și în jurul vehiculelor militare din sala turbinelor, dar nu a primit imediat un răspuns.

Pe acelaşi subiect

Rusia refuză demilitarizarea centralei de la Zaporojie

Centrala de la Zaporojie este un punct strategic extrem de important pentru cele două țări beligerante. În ultimele zile, în zonă au avut loc mai multe atacuri cu rachete, oficalii internaționali atrângând atenția asupra riscurilor pe care aceste confruntări le ridică. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de amenințarea terorismului nuclear de la începutul războiului.

Volodimir Zelenski, reprezentanții mai multor instituții internaționale și statele din G7 au cerut în repetate rânduri Federației Ruse să cedeze controlul asupra centralei de la Zaporojie. Cu toate acestea, Moscova refuză acest lucru, dar și orice tentativă de a demilitariza zona.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a tras un semnal de alarmă pe această temă după întâlnirea de joi cu Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan. "Orice prejudiciu potențial pentru Zaporojie este o sinucidere", a adăugat acesta, citat de BBC.

Apelurile vin în contextul în care personalul ucrainean, care lucrează la centrală sub coordonarea rușilor, a avertizat despre o potențială catastrofă nucleară la instalație, spunând că în ultimele două săptămâni a devenit "ținta unor atacuri militare continue".

Trei dintre cele patru linii de alimentare cu energie electrică care leagă centrala de rețeaua națională ucraineană au fost avariate de bombardamente, iar autoritatea de reglementare nucleară a Ucrainei a avertizat că o pierdere completă a alimentării cu energie electrică ar însemna că "combustibilul nuclear va începe să se topească, ducând la eliberarea de substanțe radioactive în mediu."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Camioane militare ruse filmate în apropierea reactoarelor de la centrala Zaporojie. Rusia refuză să demilitarizeze zona