Antena Meniu Search
x

Video Unde ajung prima dată eventualele scurgeri radioactive de la centrala Zaporojie: zonele din România care ar fi afectate

Joi, cercetătorii de la Institutului Ucrainean de Hidrometeorologie și cei ai Academiei Naționale de Științe din Ucraina au creat o simulare cum s-ar putea deplasa norul radioactiv, în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, utilizând datele meteorologice pentru perioada 15-18 august. Radiațiile ar afecta mai multe țări din Europa, dar și nordul și vestul României, potrivit simulării.

de Redactia Observator

la 19.08.2022, 16:13

Vezi și

Conform simulării făcute de ucraineni cea mai afectată zonă ar fi, evident, zona din jurul centralei pe o rază de 50-100 de kilometri. Norul radioactiv ar ajunge însă şi în ţările vecine. Mai exact, în partea de est a Belarusului, în Polonia, precum şi în ţările baltice. Norul radioactiv ar veni şi deasupra României, susţin experţii ucraineni. Zonele afectate din ţară noastră ar fi nordul şi vestul. Acest scenariu s-ar aplica în primele momente de după o eventuală explozie. În eventualitatea în care vântul şi-ar schimba direcţia, norul radioactiv şi-ar schimba complet cursul şi veni asupra regiunilor din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk urmând a fi cele mai afectate.

Ruşii au efectuat la rândul lor o simulare şi prezintă un alt scenariu

Experţii ruşi au simulat la rândul un scenariu apocaliptic, iar conform planului prezentat de ei România ar fi mai afectată decât în simularea efectuată de ucraineni. "În caz de defecţiune a generatoarelor diesel de rezervă şi a pompelor mobile, miezul se va supraîncălzi şi va distruge instalaţiile reactorului de la cea mai mare centralp nucleară din Europa. Astfel, substanţe radioactive vor fi eliberate în atmosferă şi vor fi răspândite la sute de kilometri distanţă", spun ruşii.

În simularea acestora, vor fi afectate ţările din imediata apropiere a Ucrainei, dar şi efectele unui posibil dezastru nuclear vor fi resimţite şi de cetăţenii din ţările nordice. În ceea ce ne priveşte, în simularea ruşilor, estul României va fi complet sub norul radioactiv. Acesta se va deplasa peste lanţul carpatic, îl va depăşi, dar Transilvania va fi foarte puţin afectată. În sudul României, norul radioactiv se va "opri" aproape de Bucureşti, fără a afecta prea tare capitala.

La finalul prezentării, partea rusă atrage atenţia că dacă bombardamentele asupra centralei nucleare nu se vor opri, forţele armate aflate pe teritoriul centralei vor trece "în rezervă rece" unităţile 5 şi 6 ale centralei nucleare din Zaporojie. Cu alte cuvinte, centrala va fi oprită complet. Chiar şi o oprire totală a centralei nu ar elimina complet riscul unei tragedii nucleare, dacă centrala din Zaporojie ar fi lovită în bombardamente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Unde ajung prima dată eventualele scurgeri radioactive de la centrala Zaporojie: zonele din România care ar fi afectate