Antena Meniu Search
x

Rușii au trimis două camioane cu cadavre la Kiev, inclusiv ale apărătorilor uciși la Azovstal. Cele două armate ar fi schimbat sute de rămășițe

Cadavrele a zeci de luptători ucraineni ucişi în timpul apărării oraşului Mariupol în atacurile asupra combinatului siderurgic Azovstal au fost predate Kievului, au anunţat familiile militarilor din batalionul Azov, potrivit AP. Forţele ucrainene care au apărat Mariupolul au fost supuse timp de câteva săptămâni unui asediu intens al rușilor care încercau să cucerească acest port strategic la Marea Azov. În cele din urmă, soldaţii ucraineni s-au predat în luna mai şi se află în arestul forţelor ruse.Război Rusia - Ucraina, ziua 104 LIVE TEXT.

de Redactia Observator

la 07.06.2022, 13:53

Rușii au trimis două camioane cu cadavre la Kiev, inclusiv ale apărătorilor uciși la Azovstal. Cele două armate ar fi schimbat sute de rămășițe
Cadavre ale ucrainenilor în Bucha - Profimedia

Rusia a început să predea cadavrele luptătorilor ucraineni uciși la Azovstal, uzina transformată într-o fortăreaţă în Mariupol şi devenită un simbol al rezistenței împotriva invaziei ruse. Morții scoși din ruinele uzinei bombardate au fost trimişi de ruşi în capitala Ucrainei.  

Rezistența ucrainenilor la Azovstral a frustrat Kremlinului care și-a dorit o cucerire rapidă a orașului Mariupol. Apărătorii au fost numiți eroi de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ultimii apărători ai Azovstal, peste 2.400 de luptători în total, s-au predat în luna mai. Soarta supraviețuitorilor ajunși în mâinile Rusiei este învăluită în incertitudine. Recuperarea cadavrelor din ruinele Azovstal nu a fost anunțată de guvernul ucrainean, ci de rudele soldaților uciși în uzină  care au discutat cu Associated Press.

Schimb de cadavre între ruși și ucraineni

Ucrainenii vor afectua teste ADN pentru identificarea rămășițelor, potrivit atât un lider militar, cât și unei purtătoare de cuvânt a Regimentului Azov. Regimentul Azov s-a numărat printre unitățile ucrainene care au apărat oțelăria timp de aproape trei luni, înainte de a se preda în luna mai sub atacurile necruțătoare ale Rusiei de la sol, de pe mare și din aer. 

Pe acelaşi subiect

Ruşii ar fi trimis zeci de cadavre la Kiev în ceea ce ar fi un schimb între cele armate, potrivit AP. Nu este clar câți morți au mai rămas în uzină. Schimbul a avut loc joi pe linia de front în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei. Mai multe părți din această regiune sunt sub control rusesc, la fel ca și Mariupol, mai la est. Ucrainenii nu au oferit imediat detalii despre locul de unde au fost recuperate cadavrele și nu au menționat Azovstal. Oficialii ruși nu au comentat schimbul.

Ucrainenii au anunțat sâmbătă primul schimb de cadavre confirmat oficial de la începutul războiului. Cele două părți ar fi schimbat în total 320 de cadavre, 160 de corpuri au ajuns la ucraineni și 160 la ruși. 

Disperarea unei mame: Vreau să-mi îngrop fiul pe pământul nostru ucrainean

Zhorin, fostul lider al Regimentului Azov, care conduce în prezent o unitate militară din Kiev, a confirmat că rămășițele recuperate de la Azovstal fac parte din schimbul de cadavre cu rușii. Fratele unui luptător din Azov, dispărut și despre care se crede că a murit în oțelărie, a declarat pentru AP că cel puțin două camioane cu cadavre au fost transferate de la Azovstal la un spital militar din Kiev pentru identificare.

Viacheslav Drofa a declarat că rămășițele fratelui său mai mare, Dmitri Lisen, nu par să fie printre cele trimise de ruși până acum. Cadavrele au fost recuperate săptămâna trecută, unele fiind arse grav, a povestit acesta. Mama unui soldat ucis într-un atac aerian rusesc asupra uzinei a spus că Regimentul Azov a telefonat-o și i-a spus că rămășițele fiului ei ar putea fi printre cele care au fost transferate la Kiev. 

Femeia a povestit în lacrimi că fiul ei este un erou și a spus că vrea să poată să-i înmormânteze rămășițele. ”Aștept doar cadavrul fiului meu”, a spus ea. ”Este important pentru mine să-l îngrop pe pământul nostru ucrainean”. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rușii au trimis două camioane cu cadavre la Kiev, inclusiv ale apărătorilor uciși la Azovstal. Cele două armate ar fi schimbat sute de rămășițe