Antena Meniu Search
x

Premieră: Americanii le trimit ucrainenilor o rachetă specială pentru HIMARS, produsă de Boeing și SAAB. Poate lovi de la 150 de km distanță

Statele Unite pregătesc un nou pachet de asistență militară în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite Reuters, care citează oficiali informați cu privire la subiect. Pentru prima oară, americanii vor oferi Kievului rachete cu rază mai mare de acțiune, precum și alte arme și muniții. Ajutorul ar urma să fie anunțat în cursul acestei săptămâni. De asemenea, se așteaptă ca Washingtonul să confirme livrarea de echipament auxiliar pentru sistemele de rachete Patriot, muniții cu ghidare precisă și arme antitanc Javelin.

de Redactia Observator

la 01.02.2023, 11:44

sistem de rachete HIMARS în timpul unor exerciții în Alaska
Premieră: Americanii le trimit ucrainenilor o bombă specială pentru HIMARS, produsă de Boeing și SAAB. Poate lovi de la 150 de km distanță - Profimedia Images (arhivă)

Unul dintre oficiali a spus că o parte a pachetului de ajutor, estimată la 1.7 ​​miliarde de dolari, va proveni dintr-un fond cunoscut sub numele de Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), care permite administrației Biden să obțină arme de la industria de armament și nu din stocurile Armatei SUA. Astfel, fondurile USAI ar urma să fie destinate achiziționării unei noi arme precum Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), fabricată de Boeing, care are o rază de acțiune de 150 de kilometri.

Deși Statele Unite au respins cererile Ucrainei pentru rachete ATACMS cu o rază de 297 de kilometri, raza mai lungă de acțiune a bombei GLSDB ar putea permite Ucrainei să lovească ținte care nu au fost până de curând la îndemână și să o ajute să continue contraatacurile, perturbând forțele armate ruse în spatele liniilor de front. Racheta GLSDB este realizată în comun de SAAB și Boeing și combină bomba GBU-39 cu diametru mic (SDB) cu motorul rachetei M26, ambele fiind comune în inventarele din SUA.

Sprijin pentru Ucraina de 27.2 miliarde de dolari de la începutul invaziei, doar de la Statele Unite

Racheta GLSDB este ghidată de GPS, poate învinge unele bruiaj electronice, este utilizabilă în toate condițiile meteorologice și poate fi folosită împotriva vehiculelor blindate, potrivit site-ului SAAB. Bomba GBU-39, care ar funcționa ca focos al GLSDB, are aripi mici, pliabile, care îi permit să planeze mai mult de 100 de kilometri în cazul în care este lansată dintr-o aeronavă. Precizia rachetei este atât de mare, încât poate lovi ținte cu dimensiunea de doar un metru.

Fondurile USAI vor fi, de asemenea, folosite pentru a plăti pentru mai multe componente ale sistemelor antiaeriene HAWK, sisteme de combatere a dronelor, radare de contraartilerie și supraveghere aeriană, echipamente de comunicații, drone PUMA și piese de schimb pentru sisteme precum Patriot și Bradley, a spus unul dintre oficiali. De asemenea, Kievul va primi de la un alt aliat o cantitate semnificativă de echipament medical, suficientă pentru a echipa trei spitale de campanie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Premieră: Americanii le trimit ucrainenilor o rachetă specială pentru HIMARS, produsă de Boeing și SAAB. Poate lovi de la 150 de km distanță