Antena Meniu Search
x

Ruşii şi-au prezentat cel mai nou model de avion de vânătoare: Sukhoi S-75 "Checkmate". Rostec se laudă că e mai bun şi mai ieftin decât F-35

Rusia se mândreşte cu un nou model de avion de vânătoare. Gigantul Rostec a prezentat Sukhoi S-75, supranumit "Checkmate", un avion de vânătoare asemănător F-35, dar mai bun şi mai ieftin, consideră RT.com.

de Redactia Observator

la 20.07.2021, 22:46

Ruşii şi-au prezentat cel mai nou model de avion de vânătoare: Sukhoi S-75 "Checkmate". Rostec se laudă că e mai bun şi mai ieftin decât F-35
- Profimedia

Noul model a fost prezentat la Salonul Internaţional MASK 2021, găzduit de Moscova. Ruşii susţin că tehnologia folosită pe "Checkmate" a fost deja testată în condiţii reale de luptă, iar design-ul a fost conceput în timp record. Conform sursei citate, primul test cu noul Sukhoi S-75 va fi în 2023, iar producţia de serie nu va începe mai devreme de 2026.

Rostec spune că avionul poate deveni invizibil în condiţii de luptă şi poate fi manevrat în condiţii bune indiferent de intemperiile vremii sau de zona climatică în care îşi desfăşoară misiunile. De asemenea, mai spun producătorii, "Checkmate" atinge viteze de 1,8 Mach şi se descurcă în condiţii de superioritate a adversarului. "Checkmate" poate zbura până la 2.800 de kilometri fără realimentare şi poate transporta 7.400 de kilograme de arsenal.

De asemenea, producătorul Rostec susţine că avionul poate decola rapid, fără însă a putea realiza decolări verticale, şi poate fi echipat cu o întreagă gamă de armament. Sergey Chemezov, şeful Rostec, le-a spus reporterilor prezenţi că "Checkmate" este mai eficient şi mult mai ieftin decât tot ce este pe piaţă în acest moment: F-35, Gripen sau Dassault Rafale, avioane care costă între 60 şi 90 de milioane de dolari. Avionul rusesc ar urma să aibă un preţ "undeva între 25 şi 30 de milioane de dolari".

Ţări din Asia, Orientul Mijlociu, Africa, America Latina sau chiar Europa ar fi interesate de achiziţionarea unui Sukhoi S-75 "Checkmate", mai cred ruşii. Interesant este că Forţele Aerospaţiale Ruse nu au semnat încă un contract cu Rostec pentru achiziţia de "Checkmate", astfel că avionul nu are o denumire oficial acceptată de guvernul rus, Sukhoi S-75 "Checkmate" fiind denumirea dată de producător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ruşii şi-au prezentat cel mai nou model de avion de vânătoare: Sukhoi S-75 "Checkmate". Rostec se laudă că e mai bun şi mai ieftin decât F-35