Antena Meniu Search
x

Video Tensiunile de la graniţa Rusiei cu Ucraina au atins un punct critic. NATO strânge rândurile, Moscova nu face niciun pas înapoi

Cetăţenii americani trebuie să părăsească urgent Ucraina. Apelul vine chiar de la Joe Biden, pe măsură ce tensiunile de la graniţa Rusiei cu Ucraina au atins un punct critic. Azi, trupele americane trimise în România au fost întâmpinate de preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general NATO la baza din Mihail Kogălniceanu. 

de Redactia Observator

la 11.02.2022, 21:24

Vezi și

Forţe uşoare, cu o libertate mare de mișcare, Dragonii sau Strykerii cum sunt numiţi după vehiculul lor emblematic, un tanc blindat montat pe 8 roți, au fost întâmpinaţi la Mihail Kogalniceanu de preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO. La 1.800 de kilometri de baza lor din Germania, trupele americane vin, temporar, în completarea colegilor deja staţionaţi în ţara noastră. 

Klaus Iohannis, președintele României: Traversăm, fără îndoială, cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente strategia de intimidare și tendințele inacceptabile ale Rusiei de revenire la politica de forță.

O mie de soldaţi au fost dislocaţi la solicitarea preşedintelui Joe Biden. Deocamdată au ajuns 100 şi tehnica pe care aceştia o vor folosi, 60 de vehicule cu echipamente şi logistică militară.

NATO strânge rândurile în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina

Pe acelaşi subiect

Aproape de graniţa Ucrainei, în Belarus, Moscova face o adevărată demonstraţie de forţă. 30.000 de soldaţi, zeci de tancuri, avioane de luptă şi sisteme de rachete antiaeriene participă, de ieri, la manevre militare. Alianţa Nord Atlantică vorbeşte de cea mai mare mobilizare de la finalul Războiului Rece.

Armand Goșu, istoric: O scânteie poate să aprindă butoiul cu pulbere. Orice se poate întâmpla. Putem asista la găsirea unui pretext, la o diversiune. Nişte soldaţi schimbă uniforma militară, atacă cealaltă parte, apar filmări, creşte emoţia publică şi ne trezim cu un război cât casa la graniţele României.

Statele Unite se tem că exerciţiile se pot transforma rapid într-un război real. Blindatele şi tancurile ar putea înainta către Kiev aflat la mai puţin de 200 de kilometri de Kiev. 

Joe Biden, președintele SUA: Avem de-a face cu una din cele mai mari armate din lume! Este o situaţie deosebită, lucrurile ar putea să degenereze rapid. 

Anthony Blinken, secretarul de Stat al SUA: Cetăţenii americani care sunt încă în Ucraina trebuie să plece acum!

Ultimul lot de armament american a ajuns în Ucraina

Armata ucraineană a început propriile sale aplicaţii, aproape de linia frontului cu rebelii din Donbas. Sunt folosite drone turceşti şi rachete antitanc de producţie occidentală, din cadrul ajutoarelor militare care continuă să ajungă în ţară. În ciuda tonului tot mai apăsat, toate părţile implicate fac apel la diplomaţie. În caz contrar, efectul ar fi dezastruos. 

Joe Biden, președintele SUA: Ăla este război mondial. Când americanii şi ruşii încep să tragă unii în ceilalţi, este o lume total diferită, în care nu am mai fost vreodată.

Deşi neagă orice intenţie de a intra în Ucraina, Moscova pune condiţii greu de acceptat în schimbul păcii. Una dintre ele este retragerea NATO din Europa de Est.   

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, în urma declaraţiilor tendenţioase făcute la adresa ţării noastre. Trimisul Moscovei a discutat cu secretarul de stat Iulian Fota, care i-a reamintit că baza militară din Deveselu are scop strict defensiv, iar acest lucru nu se va schimba. Diplomatul Federaţiei Ruse a fost, de asemenea, avertizat că acest tip de declaraţii nu face decât să afecteze relaţiile dintre cele două ţări. 

Într-o abordare ceva mai relaxată, MAPN a încercat o ironie pentru a descrie situaţia ajunsă într-un punct critic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Tensiunile de la graniţa Rusiei cu Ucraina au atins un punct critic. NATO strânge rândurile, Moscova nu face niciun pas înapoi