Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rusia se joacă de-a războiul în Belarus. NATO ia în calcul constituirea unui grup tactic în România: "Este un moment periculos"

Trăim unul dintre cele mai periculoase momente, pentru Europa, din ultimele decenii. Este concluzia liderilor europeni, după încă o săptămână de întâlniri diplomatice cu Rusia, fără rezultat. Deocamdată, ruşii se joacă de-a războiul. Azi, au început exerciţiile militare din Belarus, iar sâptâmâna viitoare, aproape că vor bloca Marea Neagră, pentru manevre militare de amploare. NATO a anunţat că ia în calcul constituirea unui grup tactic în ţara noastră pentru a apăra regiunea Mării Negre. 

de Redactia Observator

la 10.02.2022 , 20:35

30.000 de mii de soldaţi ruşi, zeci de tancuri, avioane de luptă şi sisteme de rachete au fost puse în mişcare încă de la miezul nopţii în Belarus, într-o regiune secretă, aproape de graniţa cu Ucraina. Repetă scenarii de luptă cu armament real, în condiţii de relief şi sol similare cu ce ar putea întâmpina dacă li se ordonă să invadeze Ucraina. Este doar o demonstraţie de forţă sau asistăm la avanpremiera unui război? 

De duminică, jocul ruşilor de-a războiul se mută mai aproape de noi. Mai exact, în Marea Azov, pe care Moscova a blocat-o complet, dar şi în Marea Neagră. Exerciţiile pentru care au fost mobilizate distrugătoare şi submarine, vor avea loc în apropiere de apele teritoriale ale României şi Bulgariei. Mobilizarea ruşilor pune NATO pe gânduri. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Acum luăm în considerare și posibilitatea de a avea grupuri tactice similare, de exemplu, în regiunea Mării Negre, în România.  

Vezi și

Conflictul Rusia-Ucraina. Speranţe de pace tot mai puţine

Pe acelaşi subiect

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Este un moment periculos pentru securitatea europeană

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Ceva absolut dezastruos s-ar putea întâmpla foarte curând, într-adevăr.  

Acelaşi pesimism şi la Moscova, unde s-au întâlnit şefii diplomaţiilor ruse şi britanice. Aici, atmosfera nu numai că a fost glacială, dar Serghei Lavrov şi Liz Truss s-au contrat în faţa camerelor de filmat.  

Marea Britanie cere retragerea militarilor ruși de la granița cu Ucraina

Liz Truss, șefa diplomației britanice: Nu înţeleg motivul pentru care să ai 100.000 de soldaţi staţionaţi la graniţa cu Ucraina, în afară aceluia de a ameninţa Ucraina. Dacă Rusia este serioasă în ce priveşte diplomaţia, trebuie să-şi mute acele trupe.  

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Am explicat în detaliu că forţele armate ruse, de care ministrul vorbeşte şi au provocat atâta îngrijorare la Londra, sunt poziţionate pe teritoriul ţării lor.  

Rusia nu numai că nu vrea să mute trupele, ba chiar aduce şi mai multe. În plus, pune tot mai multe condiţii în schimbul păcii. După ce a cerut retragerea NATO din Europa de Est, deci, şi de la noi, spun acum că nu vor muta picior de soldat de la graniţă, dacă Kievul nu scoate în afara ţării tot armamentul occidental primit în ultimii ani.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Evenimente » Rusia se joacă de-a războiul în Belarus. NATO ia în calcul constituirea unui grup tactic în România: "Este un moment periculos"