Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Istoricul Armand Goşu, specialist în istoria Rusiei şi a spaţiului ex-sovietic, despre scânteia care poate aprinde Europa

În contextul tensiunilor provocate de conflictul Rusia - Ucraina, Armand Goşu, istoric specializat în relaţiile din spaţiul ex-sovietic, a vorbit despre scenariile posibile pentru Europa, dar şi despre poziţia României în cazul unei eventuale confruntări militare: "Suntem într-un moment extrem de tensionat unde o scânteie poate să aprindă butoiul cu pulbere"

de Redactia Observator

la 11.02.2022 , 09:28

Joi seară, la Interviurile lui Marius Pancu a fost invitat istoricul Armand Goșu, cercetător specializat în istoria Rusiei şi a spaţiului ex-sovietic. De-a lungul activităţii sale, a urmărit, analizat şi studiat evoluţia politică, militară şi nu numai a teritoriului care acum pare să stea pe un butoi cu pulbere. Prin prisma experienţei sale, Armand Goșu vorbeşte despre subiectul fierbinte al acestui început de an, într-o radiografie complexă a prezentului marcat de conflictul Rusia - Ucraina.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vezi și

Interviu cu istoricul Armand Goșu

Pe acelaşi subiect

Interviul poate fi urmărit integral în materialul VIDEO de mai sus. Redăm în continuare câteva din principalele idei enunţate de istoricul Armand Goșu, în dialog cu Marius Pancu.

Armand Goșu: NATO se ţine de cuvânt, îşi consolidează flancul estic. În ciuda speculaţiilor că Occidentul poate să negocieze, poate face concesii Rusiei, de dragul păcii, iată că NATO vine, şi nu cu mâna goală. Mâine ajung şi în România, la Kogălniceanu, militarii americani, după ce ieri seară au sosit maşini de luptă blindate şi alte elemente de logistică militară a NATO care au intrat prin punctul Nădlac în România.

Marius Pancu: Până acum, România părea că rămâne un actor secundar. Abia în aceste zile pare că joacă o carte mai importantă în problematica aceasta a conflictului cu Ucraina. Ce notă aţi da felului în care România şi-a jucat cartea până acum?

Armand Goșu: România e totuşi mult mai apropiată de teatrul de operaţiuni. Până acum, a fost destul de discretă în mişcări. Sigur, sunt lucruri care se discută în culise. O să le citim peste ani în memoriile ministrului de Externe sau ale omologilor săi. Momentan, România a fost "low profile", discretă, dar asta nu înseamnă că a fost puţin importantă. Nu ştim exact în spatele uşilor închise ce decizii majore s-au luat cu participarea României. 

Rolul României pe harta conflictului Rusia - Ucraina

Marius Pancu: Se schimbă ori se evidenţiază în vreun fel rolul României după această poveste cu Ucraina?

Armand Goșu: Ar fi trebuit să se accentueze, însă nu a fost aşa. România are cea mai lungă graniţă dintre statele membre NATO cu Ucraina şi e cea mai apropiată de Crimeea şi de teatrul de operaţiuni. E important, totuşi, că în acest context - după 2015 s-au debalansat zonele de pe flancul estic (...) - câteva sute de soldaţi în plus, chiar şi o mie, nu sunt o ameninţare pentru Rusia, cum pretinde Rusia. Sigur că e un moment tensionat, încep nişte manevremilitare în Belarus, o să urmeze nişte manevre militare ruseşti în zona bazinului Mării Azov şi Mării Negre. (...) Suntem într-un moment extrem de tensionat unde o scânteie poate să aprindă butoiul cu pulbere. O să asistăm în următoarele săptămâni la nişte manevre la care participă forţe ruseşti importante şi care sunt lansate la graniţa Ucrainei. În acelaşi timp, pe teritoriul Ucrainei vor fi manevre militare, şi pe teritoriul României, cu soldaţi americani - alte manevre. E un fel de încordare a muşchilor şi de-o parte şi de alta şi trebuie multă atenţie. Cine clipeşte primul poate să piardă partida.

Marius Pancu: Care e scânteia de care vorbiţi şi dumneavoastră, de unde ar putea să apară şi la ce să fim atenţi în următoarele zile?

Armand Goșu: Orice se poate întâmpla. Putem asista la găsirea unui pretext, la o diversiune ... Nişte soldaţi care schimbă uniforma militară, atacă cealaltă parte, după care apar imagini filmate, creşte emoţia publică şi ne trezim cu un război cât casa la graniţa de est a României. (...) Ruşii sunt destul de abili în a căuta şi găsi astfel de pretexte. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Istoricul Armand Goşu, specialist în istoria Rusiei şi a spaţiului ex-sovietic, despre scânteia care poate aprinde Europa