MApN a postat o caricatură despre ruşi. "Nu prea ne simţim în siguranţă"
Ministerul Apărării Naţionale din România a postat, vineri, pe pagina de Facebook o caricatură prin care face trimitere la situaţia actuală privind tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, dar şi despre efectele asupra ţării noastre în tot acest conflict politic.
“Constrânşi să treacă de la „revoluţia mondială”, pe care nu reuşiseră să o declanşeze, la formula, mai modestă, a „socialismului într-o singură ţară”, liderii sovietici s-au raportat mereu la problemele pe care „încercuirea capitalistă” le putea crea. Teama perpetuă de o astfel de încercuire şi conştiinţa fragilităţii regimului politic au determinat leadership-ul sovietic să acţioneze permanent pentru asigurarea unui spaţiu protector la graniţele URSS", scrie MApN pe pagina de Facebbok.
Trustul de presă al Ministerului Apărării Naţionale prezintă articolul URSS/Rusia și obsesia (in)securității drept o "creionare a tabloului perspectivei sovietice asupra (in)securității și dinamicii politicii de influență asupra vecinilor de graniță, bazată pe analiza istorică", realizată de redactorul-șef al Observatorului militar, colonelul Florin Șperlea.
Petiţia unui general care cere demisia lui Putin
"Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina şi Vestul. Nimeni nu ne ameninţă, nimeni nu ne atacă. O politică bazată pe promovarea unei astfel de idei este imorală, iresponsabilă şi criminală, scriu, într-o petiție lansată în Rusia, intelectuali ruși, artiști, scriitori, activiști pentru drepturile omului și istorici. Cetăţenii Rusiei nu sunt întrebaţi de nimeni. (…) Cetăţenii Rusiei sunt de facto ostaticii unui aventurism criminal. Războiul nu numai că nu corespunde intereselor Rusiei, dar este o ameninţare la adresa existenţei sale. Diplomaţia ţării nu poate lua o altă poziţie decât să respingă categoric un asemenea război, se arată în petiţie. Mai mult, generalul-colonel în rezervă Leonid Grigorievici Ivașov, președintele unei academii geopolitice rusești, a cărui candidatură la președinția Rusiei a fost respinsă din motive administrative în 2011, a precizat, într-un apel către Putin, venind din partea Adunării Ofițerilor Ruși, că suntem ofițeri ai Rusiei și cerem de la președintele Federației Ruse să renunțe la politica criminală de provocare a unui război în care Federația Rusă va fi singură împotriva forțelor combinate ale Occidentului. Nu s-ar putea spune, așadar, că vocile lucide lipsesc din Rusia. Important este dacă Putin le aude și este dispus să țină seama de ele", au fost cuvintele unui general rus într-o petiţie prin care cerea demisia preşedintelui Vladimir Putin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰