Antena Meniu Search
x

Turcia arestează peste 700 de persoane SUSPECTATE de legături cu gruparea ISIS

Forţele de securitate turce au arestat peste 750 de persoane suspectate de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic. Este cea mai amplă operaţiune desfăşurată până la ora actuală împotriva acestei grupări în Turcia, potrivit AFP. 

Forţele de securitate turce au arestat peste 750 de persoane suspectate de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic. Este cea mai amplă operaţiune desfăşurată până la ora actuală împotriva acestei grupări în Turcia, potrivit AFP.

Circa 450 de suspecţi au fost arestaţi în faza iniţială a acestei operaţiuni duminică, dar agenţia proguvernamentală a relatat luni că 763 de persoane au fost reţinute în total.

Operaţiunea a avut loc în 29 din cele 81 de provincii ale Turciei, iar în cadrul acesteia au fost confiscate documente, arme şi muniţie.

 Aceste arestări intervin puţin peste o lună de la atacul soldat cu 39 de morţi de Revelion, când un bărbat înarmat a deschis focul într-un club de noapte din Istanbul.

Pe acelaşi subiect

Masacrul a fost primul atentat de anvergură revendicat de gruparea Statul Islamic în Turcia, deşi mai multe atentate anterioare fuseseră atribuite de Ankara acestei grupări jihadiste.

Autorităţile turce au lansat în ultimii ani numeroase operaţiuni împotriva suspecţilor legaţi de organizaţia Statul Islamic, dar aceasta este prima operaţiune de asemenea anvergură.

Direcţia Generală de Securitate a afirmat că Statul Islamic are în vedere o "acţiune senzaţională" în scopuri de propagandă în Turcia, cu ţinte potenţiale în mass-media. Agenţia de presă turcă nu a dat detalii suplimentare cu privire la acest subiect.

Presupusul autor al atacului de Anul Nou, Abdulgadir Masharipov, de naţionalitate uzbekă, a fost arestat la 16 ianuarie după vaste căutări.

Potrivit presei locale, el planifica, de asemenea, să atace emblematica piaţă Taksim, precum şi sediul ziarului de opoziţie Cumhuriyet.

Turcia a fost mult timp acuzată de aliaţii săi occidentali că nu depune eforturi suficiente împotriva Statului Islamic.

O acuzaţie respinsă de Ankara, care susţine că a inclus gruparea jihadistă încă din 2013 pe lista organizaţiilor teroriste.

De asemenea, Ankara a angajat în luna august o operaţiune militară în nordul Siriei împotriva militanţilor Statului Islamic şi a miliţiilor kurde, considerate drept teroriste de autorităţile turce. 

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Turcia arestează peste 700 de persoane SUSPECTATE de legături cu gruparea ISIS