Antena Meniu Search
x

Rusia ar putea ataca navele civile din Marea Neagră şi arunca apoi vina pe Ucraina. Avertisment de la Casa Albă

Rusia a anunţat miercuri va considera o potenţială ţintă militară orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile Ucrainei. Casa Albă a avertizat apoi că Moscova ar putea ataca inclusiv navele civile care traversează Marea Neagră și apoi da vina pe Kiev. Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că oficialii americani au informații că Rusia a pus mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene. "Credem că acesta este un efort coordonat pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile în Marea Neagră și a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri", a spus el. Kievul a solicitat ieri tranzitul navelor de cereale prin apele teritoriale românești. Ucraina a acuzat Rusia că a distrus 60.000 de tone de cereale în atacurile asupra Odesei din ultimele 2 zile.   

de Redactia Observator

la 20.07.2023, 09:56

Rusia ar putea ataca navele civile din Marea Neagră şi arunca apoi vina pe Ucraina. Avertisment de la Casa Albă
Nave de război ruseşti - Profimedia

Rusia plănuieşte atacuri asupra navelor comerciale care transportă cereale din Ucraina pe Marea Neagră pentru a da apoi vina pe Kiev, a afirmat miercuri un responsabil al Casei Albe, potrivit presei internaţionale. "Armata rusă ar putea să-şi extindă vizarea" instalaţiilor şi mijloacelor de transport ale cerealelor Ucrainei "pentru a include atacuri asupra vaselor civile", a declarat Adam Hodge, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

Aceste acuzaţii se bazează pe elemente ale serviciilor de informaţiilor care tocmai au fost desecretizate, a precizat purtătorul de cuvânt. Afirmaţiile Washingtonului intervin după ce Moscova a refuzat luni să prelungească acordul vizând să permită exporturile de cereale ucrainene şi după lovituri ruseşti, marţi şi miercuri, asupra unor terminale cerealiere din portul Odesa.

"Informaţiile noastre indică faptul că Rusia a amplasat noi mine în apropierea porturilor ucrainene", a mai declarat Hodge. "Credem că acest lucru face parte dintr-un efort bine coordonat vizând să justifice orice atac asupra navelor civile în Marea Neagră şi de a arunca responsabilitatea acestor atacuri asupra Ucrainei", a precizat el.

Rusia a anunţat miercuri seară că începând de joi de la ora 00.00 va considera drept potenţială ţintă militară orice navă care se îndreaptă spre porturile ucrainene de cereale de la Marea Neagră.

Pe acelaşi subiect

La rândul sau, Kievul solicită escortă internaţională pentru aceste cargouri după expirarea acordului în cauză, care este crucial pentru alimentaţie în întreaga lume.

Rusia avertizează că va considera navele ce se îndreaptă spre Ucraina drept potenţiale ţinte militare

Ministerul rus al Apărării a transmis miercuri că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potenţiale transporturi de încărcături militare, şi implicit potenţiale ţinte militare, după ce Rusia s-a retras din acordul care asigura un coridor navigabil sigur pentru exporturile ucrainene de cereale prin Marea Neagră.

"În legătură cu anularea Iniţiativei Mării Negre şi închiderea coridorului umanitar maritim, începând de la ora 21:00 GMT toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene în apele Mării Negre vor fi considerare potenţiale transportatoare de încărcături militare", a semnalat Ministerul rus al Apărării.

În acelaşi mesaj, difuzat pe Telegram, ministerul rus menţionează că declară părţi din apele internaţionale de nord-vest şi sud-est ale Mării Negre ca fiind nesigure pentru navigaţie, iar "statele de pavilion ale navelor care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate de Rusia implicate în Ucraina de partea regimului de la Kiev".

În acest timp, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a anunţat într-un interviu acordat France Presse că Ucraina propune crearea unor patrule militare internaţionale în Marea Neagră, sub mandat ONU şi cu participarea unor ţări riverane Mării Negre, care să garanteze securitatea navelor ce exportă cereale ucrainene.

Rusia s-a retras marţi din acordul ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Prin urmare, guvernul de la Kiev a notificat Organizaţia Maritimă Internaţională că lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României.

Ucraina vrea să-şi exporte cerealele prin apele teritoriale ale României

Ucraina lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României, pentru a putea să exporte în continuare cereale din porturile de la Marea Neagră după ce Rusia s-a retras din acordul care asigura un coridor navigabil sigur pentru aceste exporturi, se arată într-o scrisoare oficială a guvernului ucrainean consultată miercuri de Reuters, în timp ce societăţile de asigurări îşi revizuiesc politicile asupra poliţelor de asigurare pentru navele ce operează în porturile ucrainene.

Scrisoarea, datată cu 18 iulie, a fost transmisă agenţiei ONU pentru transport maritim, Organizaţia Maritimă Internaţională, şi în ea se menţionează că guvernul ucrainean "a decis să stabilească pe bază temporară o rută maritimă recomandată". "Obiectivul este de a facilita deblocarea navigaţiei internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre", se mai arată în scrisoarea semnată de ministrul ucrainean al dezvoltării infrastructurii, Vasil Şkurakov.

În scrisoare este de asemenea precizat că această rută va trece prin zona economică exclusivă şi apele teritoriale ale României.

Rusia s-a retras marţi din acordul ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Un efect al retragerii Rusiei din acest acord este creşterea primelor de risc pentru navele ce operează în porturile ucrainene sau chiar refuzul societăţilor de asigurare de a încheia poliţe pentru aceste nave. Astfel, societatea de asigurări Marsh a suspendat o facilitate de asigurare destinată cargourilor care navigau prin coridorul prevăzut în acel acord. De asemenea, primele de asigurare pentru riscul de război vor fi revizuite săptămânal de aceeaşi societate în cazul navelor care intră în Marea Neagră.

Primele de asigurare percepute acestor nave, deja crescute, sunt aşteptate în acest context să crească şi mai mult. Pe de altă parte, armatorii ar putea deveni tot mai reticenţi să permită intrarea propriilor nave fără acordul Rusiei într-o zonă de război. În plus, există şi riscul reprezentat de minele care plutesc în derivă pe Marea Neagră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia ar putea ataca navele civile din Marea Neagră şi arunca apoi vina pe Ucraina. Avertisment de la Casa Albă